«Παρμενίων 2019»: Για πρώτη φορά στον ελληνικό ουρανό τα Kiowa warrior

Μια επιθετική άσκηση και μάλιστα νυχτερινή, αναμένεται να παρακολουθήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της άσκησης Παρμενίων 2019.

Πρόκειται για την ΤΑΜΣ «Βελισάριος» 2019 η οποία είναι διακλαδική άσκηση και διεξάγεται στον χώρο ευθύνης της 12ης Μεραρχίας, εκεί που χτυπάει η καρδιά της ελληνικής άμυνας στα σύνορα.

Το αξιοσημείωτο είναι πως για πρώτη φορά στον ελληνικό ουρανό ακριβώς απέναντι από τα τουρκικά σύνορα, θα κάνουν την εμφάνισή τους δεκάδες Kiowa warrior.

Τα ελικόπτερα έχουν αποκτηθεί με πρωτοβουλία και πίεση του Αλκιβιάδη Στεφανή όταν ήταν Αρχηγός ΓΕΣ και σήμερα θα είναι παρών στην παρθενική τους εμφάνιση σε άσκηση.

Ο σημερινός Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Καμπάς όχι μόνο πίστεψε στην πρωτοβουλία Στεφανή, αλλά πίεσε τους Αμερικάνους και τελικά πέτυχε να βελτιωθούν οι όροι της συμφωνίας, με αποτέλεσμα να λάβει μεγάλη προμήθεια ανταλλακτικών και κινητήρων και να αυξήση την διαθεσιμότητά τους από 36 σε 70.

Το βασικό ατού των Kiowa είναι το σύστημα Mast Mounted Sight (ΜMS), ο περιστρεφόμενος πύργος – σήμα κατατεθέν που διαθέτουν πάνω από τους έλικές τους.

Έχουν δηλαδή υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα και αισθητήρες θερμικής απεικόνισης, εργαλεία που τους επιτρέπουν να επιχειρούν ημέρα και νύχτα. Το ΜΜS όχι μόνο διευκολύνει την ορατότητα και την πτήση υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά βοηθάει και στην ακριβή σκόπευση με τη χρήση λέιζερ.

Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στα ελικόπτερα να στοχεύουν και να παρατηρούν παραμένοντας αθέατα. Οσο για τα οπλικά συστήματα που φέρουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τεθωρακισμένων, σκαφών και δυνάμεων πεζικού. Ολα τα παραπάνω προσφέρουν τεράστιο πλεονέκτημα για επιχειρήσεις επιτήρησης – αναγνώρισης στα νησιά και στο βραχώδες και ορεινό ανάγλυφό τους.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 3/10/2019}