Παρέμβαση στο προσφυγικό ζήτημα ετοιμάζει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Μια είδηση που «βγήκε» από την Αλεξανδρούπολη

Την περιοδεία του στη Θράκη ολοκλήρωσε πρόσφατα ο νεοεκλεγής πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Νίκος Οικονομόπουλος, ο οποίος επιχειρεί να επανορθώσει την πληγωμένη εικόνα του Συλλόγου και να επανακτήσει τη γραμμή επικοινωνίας με τα περιφερειακά τμήματα ανά την Ελλάδα, η οποία είχε χαθεί με υπαιτιότητα των προηγούμενων –κατά δήλωσή του- διοικήσεων και δεδομένης της δεκαετούς κρίσης της οποίας διήλθε το Ελληνικό τμήμα της παγκόσμιας φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης, ήταν και η απώλεια της εμπιστοσύνης του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού ως προς το Ελληνικό τμήμα του, που συνεκδοχικά αποτελεί μία από τις αιτίες για τις οποίες ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δεν έχει αναλάβει δράση στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό ζήτημα.

«Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι εκτός των προγραμμάτων του μεταναστευτικού από τον Διεθνή. Διότι ο Διεθνής δεν αναγνωρίζει εδώ και αρκετά χρόνια την φερεγγυότητα που πρέπει να εκφράζει ο Εθνικός Σύλλογος για να του αναθέσει τέτοια καθήκοντα. Και καταλαβαίνετε πόσο οξύμωρο είναι, ενώ το μεταναστευτικό διαδραματίζεται στο 90% στη χώρα μας, ο ΕΕΣ να είναι «τσόντα» στα προγράμματα άλλων εθνικών συλλόγων μέσα από τα οποία δείχνουμε πραγματικά τις δυνατότητες μας, αλλά δεν μπορούμε να εκπροσωπήσουμε εμείς ένα μεγάλο πρόγραμμα», είπε μέσα από το κεντρικό δελτί ο ειδήσεων του τοπικού καναλιού της Αλεξανδρούπολης, ΘράκηΝετ, ο κος Οικονομόπουλος.

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος αποκάλυψε την είδηση ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, επιτέλους ενεργοποιείται να συνδράμει στο Μεταναστευτικό ζήτημα και περιέγραψε αδρά το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει αυτό: «Εμείς έχουμε ήδη σχεδιάσει το δεύτερο στάδιο του μεταναστευτικού, το οποίο περιμένουμε να το καταθέσουμε στα αρμόδια υπουργεία ώστε να εγκριθεί. Είναι ένα πρόγραμμα που δεν θα ασχοληθεί με την πρώτη φάση που περιέχει την περίθαλψη, την σίτιση και τη φιλοξενία των μεταναστών ή των προσφύγων.

Θα ασχοληθεί με την κατάρτιση των προσφύγων, με την εκμάθηση γλώσσας στους πρόσφυγες και γενικά με ό,τι συνεπάγεται μία ομαλή προσαρμογή των μεταναστών είτε στη χώρα μας –αν επιθυμούν να παραμείνουν- είτε στη χώρα που επιθυμούν να πάνε γιατί πρέπει και μια τέχνη να γνωρίζουν και τη γλώσσα να βρουν για να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο το δικό μας ή μιας άλλης χώρα», είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος.