Μείζον πρόβλημα για τη βόρεια Ελλάδα το παραεμπόριο

Κοινό πρόβλημα για όλους οι φορολογικοί συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές που αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανάπτυξης των επιχειρήσεων

Στη Θεσσαλονίκη και την 83η ΔΕΘ θα ταξιδέψουν είκοσι επιχειρήσεις της Ροδόπης, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο κοινό κάλεσμα συμμετοχής των δύο Επιμελητηρίων. Όπως εξήγησε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm, o πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αντώνης Γραβάνης “φέτος συμμετέχουμε με αναβαθμισμένο περίπτερο το επαγγελματικό και βιοτεχνικό επιμελητήριο και το εμπορικό και βιομηχανικό, έτσι ώστε όλες οι επιχειρήσεις του νομού να μπορούν να αναδείξουν την ποιότητα και των προϊόντων τους και των υπηρεσιών τους. Συνολικά οι συμμετοχές για τα δύο επιμελητήρια είναι είκοσι επιχειρήσεις (προϊόντα, αγροδιατροφή, υπηρεσίες, κατασκευαστικό κλάδο κα)”.

Στόχος της συμμετοχής στη μεγαλύτερη έκθεση των Βαλκανίων είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων σε ένα ευρύτατο κοινό. Με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, φέτος στη ΔΕΘ θα υπάρχουν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εταιριών του κόσμου και ως εκ τούτου οι επαγγελματίες της περιοχής θα μια μεγάλη ευκαιρία προώθησης των προϊόντων τους. “Το επιμελητήριο παρέχει στους επιχειρηματίες τα πάντα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου -από το περίπτερο μέχρι μεταφορικά και διαδικαστικά- έτσι ώστε να μπορούνε μέσα σε αυτή την δύσκολη οικονομικά εποχή να αναδείξουνε τα προϊόντα τους καθώς έχουμε την πεποίθηση ότι υπάρχουν προϊόντα στην περιοχή μας και υπηρεσίες τα οποία πραγματικά αξίζουν να αναδειχθούν”, σχολιάζει σχετικά ο κος Γραβάνης.

Αναφορικά με τη συμμετοχή στην Έκθεση αυτή καθαυτή, ο κος Γραβάνης κρίνει το αποτέλεσμα a priori θετικό.  “Όταν έχεις μια οργανωμένη συμμετοχή σε εκθέσεις υπάρχει αποτέλεσμα” λέει, και συνεχίζει: “Από εκεί και πέρα μπορεί να τύχει ένα γεγονός ή μια διοργάνωση να είναι καλύτερη ή χειρότερη, αυτό δεν σημαίνει κάτι. Έχεις μια πορεία και επειδή εμείς το πιστεύουμε αυτό και πολλές επιχειρήσεις-μέλη μας το πιστεύουν επιχειρήσαμε να δώσουμε βάρος στις εκθέσεις όσο μπορούμε και όσο μας επιτρέπουν τα οικονομικά μας γιατί έτσι δίνουμε την ευκαιρία και την δυνατότητα στις επιχειρήσεις μας χωρίς κόστος να συμμετέχουν σε όλο αυτό και να διαφημίσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους”

Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το παραεμπόριο

Εν τω μεταξύ, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Ελλάδας είχαν και μία συνάντηση με τον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη στο οποίο εξέθεσαν τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου. Ως ήταν αναμενόμενο, το μείζον πρόβλημα ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα ήταν αυτό του παραεμπορίου, με τον κο Γραβάνη να δηλώνει: “Στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον κο Μητσοτάκη.

Ήτανε μια σύσκεψη που κράτησε τρεις ώρες και πραγματικά ο κος Μητσοτάκης μας άκουσε όλους. Μας είπε τις βασικότερες προτάσεις στον τομέα των επιχειρήσεων που είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Τα προβλήματα πάνω κάτω είναι τα ίδια με μικρές διαφοροποιήσεις και εμείς δώσαμε πάλι το θέμα του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου αλλά από εκεί και πέρα τα προβλήματα είναι κοινά. Ξεκινάμε από τους φορολογικούς συντελεστές και τις ασφαλιστικές εισφορές που αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο και για αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε από αυτό καθώς είπε στην μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 20% από 29%, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 15% από 20% και φυσικά την μείωση του ΦΠΑ της εστίασης από το 24% στο 13%. Θεωρούμε ότι οι προτάσεις αυτές είναι προς την σωστή κατεύθυνση καθώς τη μεγαλύτερη τροχοπέδη προς την ανάπτυξη των επιχειρήσεων είναι οι δυσβάστακτοι φορολογικοί συντελεστές και όλα αυτά τα βάρη που πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη της χώρας, η καταπολέμηση της ανεργίας, η κοινωνική ευημερία αυτή την στιγμή μπορεί να έρθει μόνο από την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Αν οι επιχειρήσεις δεν αναπτυχθούν, δεν ενδυναμωθούν δεν αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους πραγματικά δεν θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε λύση μακροπρόθεσμα ή και βραχυπρόθεσμα. Η σωστή κατεύθυνση είναι προς την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων”.  

Έντεκα επιχειρήσεις από την Αλεξανδρούπολη στη ΔΕΘ

Από την Αλεξανδρούπολη στη φετινή διοργάνωση της Έκθεσης θα συμμετέχουν συνολικά έντεκα επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης. Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον κο Γραβάνη, ο κος Τοψίδης τόνισε ότι στόχος της συμμετοχής είναι η προβολή των τοπικών προϊόντων σε ένα ευρύ κοινό, ενώ η Αλεξανδρούπολη έχει έναν ακόμη λόγο να ενδιαφέρεται για τη φετινή ΔΕΘ. Κι αυτό διότι οι ΗΠΑ που είναι τιμώμενη χώρα, έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην πρωτεύουσα του Έβρου και αναμένεται μάλιστα κάποια από τα θέματα που θα συζητηθούν στις στρογγυλές τράπεζες να αφορούν το γειτονικό νομό.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 8/9/2018}