Κουδούνια, σάτιρα και χορός στην Πλατεία Ειρήνης για την παραδοσιακή Αποκριά

«Μέτιους κι Γκαράνς αντάμα κι για γέλιου κι για κλάμα»

Το δικό τους ξεχωριστό τόνο έδωσαν και φέτος στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηνής τα μέλη του συλλόγου Εβριτών νομού Ροδόπης που και φέτος οργάνωσαν την παραδοσιακή Αποκριά μαζί με τους καλεσμένους τους ήτοι τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρούσας Δράμας και τους «συνεργούς» τους από τον Μορφωτικό Σύλλογο Νέου Σιδηροχωρίου.

Το κάλεσμα του κόσμου για συμμετοχή στο γλέντι έγινε από τους κουδουνάδες του συλλόγου Εβριτών, του Νέου Σιδηροχωρίου αλλά και της Πετρούσας που από τις 19:30 της Παρασκευής και μετά έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην κεντρική πλατεία και όχι μόνο. Λίγο μετά τις 20.00 άρχισαν και τα λαλήματα της γκάιντας η οποία επένδυσε μουσικά το φετινό σατιρικό δρώμενο του συλλόγου υπό τον τίτλο «Μέτιους κι Γκαράνς αντάμα κι για γέλιου κι για κλάμα».

Ο τίτλος και μόνο προδίδει όσα έγιναν καθώς το δρώμενο που πατούσε πάνω στις «παραδοσιακές» αποκριάτικες γραμμές, σατίρισε όλα τα κακώς κείμενα της Κομοτηνής, της Περιφέρειας και γενικά της πολιτικής σκηνής, αφού όπως είπε και ο κος Χατζηπέμου «πάντα η αποκριά σατίριζε την εξουσία».

Γρήγορα στο πνεύμα μπήκαν και τα μέλη της αντιπροσωπείας από το Γκάμπροβο, που συμμετέχουν σήμερα στην παρέλαση, αλλά είναι στην Κομοτηνή ήδη από χθες. Το δρώμενο, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος χάρισε πολλά χαμόγελα σε όσους το παρακολούθησαν ενώ η σάτιρα έγινε αποδεκτή από όλους όσους μπήκαν στο μικροσκόπιο του συλλόγου Εβριτών.

Το γλέντι κράτησε ως αργά στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, και ενίσχυσε τη θέση του στο αποκριάτικο ημερολόγιο του Δήμου Κομοτηνής, αφού τώρα πια όλοι περιμένουν τη σάτιρα της επόμενης χρονιάς και κάποιοι θα… κάνουν ό,τι μπορούν για να μην τους βάλουν στο στόμα τους οι Εβρίτες.

Σήμερα η καρναβαλική παρέλαση ξεκινάει στη 20:00 ενώ η αποκριάτικη αυλαία για το Δήμο Κομοτηνής «πέφτει» το άλλο Σάββατο 29 Φεβρουαρίου με την πρωινή μαθητική καρναβαλική παρέλαση.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Θανάση Τσολάκη, 22/2/2020}