Παιδικό χωριό SOS Θράκης: Στέγη για 20 παιδιά

Η ψυχολόγος Κασσιανή Μαδεμλή πληροφορεί τον "Χ" για το διαχρονικό έργο που λαμβάνει χώρα στα παιδικά χωριά SOS και συγκεκριμένα στην Θράκη – Τέσσερα παιδικά χωριά ανά την επικράτεια, ένα εκ των οποίων στην Αλεξανδρούπολη

Την ευκαιρία να γνωρίσουμε την διαχρονική προσφορά του παιδικού χωριού SOS Θράκης, είχαμε στο πλαίσιο φιλανθρωπικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή το περασμένο διάστημα. Το παιδικό χωριό SOS Θράκης είναι το τρίτο που δημιουργήθηκε στην χώρα μας σε έκταση 15 στρεμμάτων που παραχώρησε το 2002 η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τότε η Νομαρχία Έβρου στο Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης.

Τριπλή συνεισφορά σε παιδιά και νέους

Στην Αλεξανδρούπολη συνδυάζεται, για πρώτη φορά, το πρόγραμμα μακρόχρονης φιλοξενίας παιδιών με τη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών προληπτικού χαρακτήρα σε οικογένειες της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεκριμένα, το παιδικό χωριό SOS Θράκης αποτελείται:

Πρώτον, από έξι σπίτια οικογενειών SOS, για μακρόχρονη προστασία και φροντίδα παιδιών που στερούνται την φυσική τους οικογένεια, με αντίστοιχους κοινόχρηστους χώρους και γραφεία.

Δεύτερον, από ένα Συμβουλευτικό Κέντρο, το οποίο προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, λογοθεραπευτικής και μαθησιακής ενίσχυσης σε παιδιά και οικογένειες της ευρύτερης περιοχής.

Τρίτον, από ένα Κέντρο Ημέρας για παιδιά με αναπηρία (ηλικίας 12-25 ετών), στο οποίο λειτουργούν εργαστήρια επαγγελματικής αποκατάστασης και εκμάθησης τεχνών.

Στέγη αγάπης και προστασίας για 20 ανήλικους

Ο “Χ” συνομίλησε με την Κασσιανή Μαδεμλή – ψυχολόγο, παιδαγωγική σύμβουλο των παιδικών χωριών SOS για τα προγράμματα της Θράκης. “Τα παιδικά χωριά SOS δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από το 1975”, μας θύμισε και πρόσθεσε “αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα χωριά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Ηράκλειο Κρήτης και κέντρα στήριξης, δύο εκ των οποίων στο νομό Ροδόπης, στην Κομοτηνή και για δεύτερη χρονιά στις Σάπες”.

Ανέδειξε κατόπιν την σημαντική συνεισφορά της θρακιώτικης δομής φιλοξενίας στην Αλεξανδρούπολη. “Το χωριό στην Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009. Φιλοξενούνται αυτή την στιγμή 20 παιδιά. Το μικρότερο είναι τριών χρονιών και το μεγαλύτερο δεκαέξι, οπότε έχουμε διάφορες ηλικίες“, είπε.

Άξιο αναφοράς, εν προκειμένω, είναι πως τα παιδικά χωριά SOS δεν ξεχνούν τα παιδιά τους, όταν αυτά ενηλικιωθούν, παρέχοντας παντοιοτρόπως στήριξη, με στόχο την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία και το να σταθούν ουσιαστικά από μόνα τους όρθια στα πόδια τους.

Η κα Κασσιανή εξήγησε ότι τα είκοσι παιδιά είναι από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γιατί, όπως είπε, “είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά που φιλοξενούμε στο χωριό να συνεχίσουν να έχουν επικοινωνία και επαφή με τις φυσικές τους οικογένειες”.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 31/12/2018}