Ροδόπη: Ταφόπλακα της αγοράς το παραεμπόριο

Οι τέσσερις προτάσεις της ΟΕΒΕΣ, οι «φιλοξενούμενοι» Έλληνες αστυνομικοί, οι ασυναγώνιστες τιμές της Βουλγαρίας και ένα κράτος που διαχρονικά δεν έχει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των παραμεθόριων περιοχών

Για πολλοστή φορά τα αιτήματα των επαγγελματιών της Ροδόπης τέθηκαν ενώπιον του «κέντρου», στο περιθώριο επίσκεψης κλιμακίου της ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης στην πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα, κλιμάκιο μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας αποτελούμενο από τους Ανέστη Βαφειάδη, Νίκο Ευκαρπίδη, Θανάση Δεμίρη, Γρηγόρη Τζενετίδη και του μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μιχάλη Σαπουντζή επισκέφθηκαν το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου είχαν συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη κο Θεοδωράτο και τον γενικό γραμματέα ανάπτυξης κο Σταμπολίδη. 

Τέσσερις προτάσεις για το παραεμπόριο

Τα μέλη της ΟΕΒΕΣ έθεσαν τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις προς τον κο Σταμπολίδη, ο οποίος φέρει και την αρμοδιότητα για θέματα παραεμπορίου. Σύμφωνα με το υπόμνημα ζητούνται άμεσες ενέργειες όπως:

  • Δημιουργία κλιμακίων ελέγχων καθημερινά επί 24ωρο.
  • Δημιουργία σταθμού – οικίσκου στον κάθετο άξονα για την παροχή σύγχρονων μέσων ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές.
  • Τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος των τιμών καυσίμων στην περιοχή ώστε να καταπολεμηθεί ο άνισος ανταγωνισμός μεταξύ Ελλάδος – Βουλγαρίας.

Οι συζητήσεις έγιναν σε κλίμα άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων και προσμένουμε τη δρομολόγησή τους.

«Νούμερο 1 θέμα το παραεμπόριο»

Μιλώντας στον «Χ» ο Ανέστης Βαφειάδης υπογράμμισε ότι «πάντα προσπαθούμε να τρέξουμε τα τοπικά θέματα που είναι πάρα πολύ μεγάλα. Αυτή την φορά επιλέξαμε το ‘νούμερο ένα’ θέμα μας, το οποίο παραμένει το παραεμπόριο στην περιοχή. Ο κος Βαφειάδης έκανε λόγο για αδήριτη ανάγκη, αναφερόμενος στην άμεση ενεργοποίηση κλιμακίων ελέγχου του παραεμπορίου, που θα λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι συνεργάτες του υπουργού «ήταν γνώστες» των ζητημάτων που τέθηκαν ενώπιον τους, αλλά αυτό που στο τέλος της ημέρας μετρά δεν είναι η γνώση αλλά «η πολιτική βούληση» καθώς σύμφωνα με τον κο Βαφειάδη αυτή υπολείπεται διαχρονικά στην πάταξη του παραεμπορίου. Ιδίως μετά το καθολικό «άνοιγμα» του κάθετου άξονα, το πρόβλημα έχει ενταθεί, μαζί του και οι επαφές και τα αιτήματα των εκπροσώπων των επαγγελματιών προς τα αρμόδια υπουργεία, τα οποία – παρά την εναλλαγή κυβερνήσεων – δεν μπορούν να εφαρμόσουν λύσεις.

Οι «φιλοξενούμενοι» Έλληνες αστυνομικοί

Αλγεινή εντύπωση κάνει σε όλους ότι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στα σύνορα Ροδόπης – Βουλγαρίας είναι εν πολλοίς «φιλοξενούμενοι» στα εδάφη της Βουλγαρίας, καθώς η ελληνική Πολιτεία δεν έχει φροντίσει ούτε για την δημιουργία στοιχειώδους δομής. «Δημιουργία σταθμού – οικίσκου στον κάθετο άξονα για την παροχή σύγχρονων μέσων ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές» ζητούν εδώ και χρόνια οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών, αίτημα στο οποίο συντάσσονται και οι αστυνομικοί, για το μεθοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα – Νυμφαία.

Ροδόπη: Τα μισά πρατήρια καυσίμων έχουν βάλει λουκέτο

Στο υπουργείο τέθηκε επίσης το ζήτημα των καυσίμων, καθώς οι τιμές της Ελλάδας δεν μπορούν να συναγωνιστούν αυτές της Βουλγαρίας, κυρίως λόγω του ειδικού φόρου καυσίμων και του ότι η ελληνική Πολιτεία δεν έχει βρει κάποιο τρόπο ώστε να μειωθούν οι τιμές καυσίμων στην παραμεθόριο.

Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι τα χρόνια της κρίσης και του «ανοίγματος» του κάθετου άξονα από τα 150 περίπου πρατήρια σε επίπεδο νομού, έχουν απομείνει περί των 70 σε λειτουργία. Η ΟΕΒΕΣ προσκόμισε την πρότασή της να εφαρμοστεί στην περιοχή μια «ειδική νομοθεσία, ειδικών ζωνών καυσίμων», φέροντας παραδείγματα αντίστοιχων διασυνοριακών περιοχών (εντός Σένγκεν) που τέτοιο μέτρο έχει εφαρμοστεί. Χρειάζεται, όμως, για μία ακόμη φορά, πολιτική βούληση, όπως και πολιτική αντοχή γιατί ένα τέτοιο μέτρο θα έφερνε αντιδράσεις από πρατηριούχους άλλων (μη συνορευουσών) περιοχών της Ελλάδας. «Λύσεις υπάρχουν, πολιτική βούληση χρειαζόμαστε» είναι το σχόλιο του κου Βαφειάδη.

Εν κατακλείδι, ο Ανέστης Βαφειάδης έκανε λόγο για «τον φτωχότερο νομό της Ευρώπης» δείχνοντας φυσικά το ν. Ροδόπης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά,  9/10/2019}