Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ορεστιάδα

«Η Θράκη είναι η άμεσος ενδοχώρα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου φύλαξ και φρουρός πολλών αξιών» διεμήνυσε από την Ορεστιάδα, όπου περιόδευσε για τρεις ημέρες, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κ.κ. Βαρθολομαίος.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος έφτασε στην ακριτική πόλη το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του δήμου για το «έτος Στέφανου Καραθεοδωρή», το οποίο έχει θεσπιστεί να είναι το 2017 οπότε και συμπληρώνονται 150 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου ιατροφιλοσοφου.

Ο Στέφανος Καραθεοδωρή λογίζεται ως ο γενάρχης των Καραθεοδωρή που καταγόμενοι από την Ανατολική Θράκη άφησαν εποχή σε διάφορες επιστήμες, όπως η Ιατρική, η Φιλοσοφία αλλά και τα Μαθηματικά (βλ. Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή).

Η καταγωγή των Καραθεοδωρή έλκεται από τον πάλαι ποτέ οικισμό της Μπόσνας (ή Μποσνοχώρι), που οι κάτοικοι του ως πρόσφυγες της Ανταλλαγής του 1922 δημιούργησαν τη σημερινή Νέα Βύσσα, που πλέον ανήκει στο δήμο Ορεστιάδας.

Στον οικισμό υπάρχει και σύλλογος αφιερωμένος στον Στέφανο Καραθεοδωρή, με ενέργειες του οποίου δημιουργήθηκε εκεί ένα Μουσείο το οποίο εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του. Στην τελετή παραβρέθηκαν και απόγονοι της οικογένειας Καραθεοδωρή, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στις 24 Σεπτεμβρίου οι τοπικοί φορείς διοργάνωσαν ένα μεγάλο συμπόσιο κατά τη διάρκεια του οποίου αναλύθηκαν όλες οι προεκτάσεις και τα δεδομένα της ζωής και των επιτευγμάτων των Καραθεοδωρή, με έμφαση φυσικά στο έργο του Στέφανου.

Στο συμπόσιο αυτό, ο δημαρχος Ορεστιάδας πρότεινε στον Οικουμενικό Πατριάρχη να εξετασει το ενδεχόμενο στήριξης από πλευράς Πατριαρχείου μιας ανάλογης διοργάνωσης σε ετήσια βάση.