Έρχεται στην Ορεστιάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Τριήμερη επίσκεψη στην Ορεστιάδα θα πραγματοποιήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας είναι προσκεκλημένος στο Συμπόσιο που θα λάβει χώρα στην ακριτική πόλη και είναι μέρος των δράσεων για το «Έτος Στέφανου Καραθεοδωρή» στον οποίο έχει αφιερώσει το 2017, ο Δήμος Ορεστιάδας.

Ο Στέφανος Καραθεοδωρή είναι ο γενάρχης των Καραθεοδωρήδων – πολλοί εκ των οποίων, όπως και ο ίδιος- έγραψαν τα ονόματά τους με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία διακριθέντες κατά κύριο λόγο στις θετικές επιστήμες. Ο Στέφανος Καραθεοδωρή καταγόταν από το Μποσνοχώρι της επαρχίας του Κάραγατς και η σχέση με την Ορεστιάδα είναι άμεσαη αφού οι Καραγατσιανοί ήταν η προσφυγική «μαγιά» από την οποία προήλθε η Νέα Ορεστιάδα, ενώ οι κάτοικοι του Μποσνοχωρίου παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς εγκαταστάθηκαν στη σημερινή Νέα Βύσσα, που απέχει ελάχιστα από την Ορεστιάδα.

Στη Νέα Βύσσα μάλιστα λειτουργεί και ομώνυμος Πολιτιστικός Σύλλογος, ο οποίος έχει φτιάξει και μία συλλογή με προσωπικά αντικείμενα του Στέφανου Καραθεοδωρή, η οποία εκτίθεται με στόχο να εμπλουτιστεί και να ταξιδέψει και σε άλλες περιοχές.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα φτάσει στον Έβρο από το συνοριακό σημείο διέλευσης των Καστανεών, όπου θα γίνει και η πρώτη επίσημη υποδοχή του και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα «γεμάτο» πρόγραμμα. Το Συμπόσιο είναι προγραμματισμένο για το απόγευμα της Κυριακής 24/09 και όλο το πρόγραμμα της επίσκεψης Βαρθολομαίου, είναι το εξής:

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017

10:00 Άφιξη της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στο Συνοριακό Σταθμό Καστανέων (Ε.Φ.1) και υποδοχή του από τις Στρατιωτικές Αρχές.Μετάβαση στην πόλη της Ορεστιάδας (οδικώς).

11:00 Υποδοχή της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στην Κεντρική Πλατεία της Ορεστιάδας.Προσφώνηση του Δημάρχου Ορεστιάδας κ. Βασιλείου Μαυρίδη. Αντιφώνηση της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Μετάβαση στο I. Μητροπολιτικό Ναό, εν πομπή.

12:00 Δοξολογία στον I. Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων. Προσφώνηση Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου. Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού. Αντιφώνηση της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

13:00 Εγκαίνια Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας Ορεστιάδας – Δεξίωση

14:00 Γεύμα παρατιθέμενο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.Δαμασκηνό. στον Πεντάλοφο.

15:00 Κατάλυση της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και της συνοδείας του.

17:30 Εγκαίνια Μουσείου Καραθεοδωρή στη Ν. Βύσσα.Προσφώνηση Προέδρου Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Βύσσας «Στέφανος Καραθεοδωρή» και Αντιδημάρχου Ορεστιάδας κ. Χρήστου Ορμανλίδη. Αντιφώνηση της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

19:30 Ξενάγηση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας και Περιφέρειας.

20:00 Ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως.

21:00 Παράθεση δείπνου.

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

07:00 Όρθρος και Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο I. Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Μνημόσυνο Στεφάνου Καραθεοδωρή. Προσφώνηση Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.Δαμασκηνού. Αντιφώνηση της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Πρόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων.

13:00 Θεμελίωση Καθεδρικού Ναού Αγίου Κυρίλλου.

14:00 Γεύμα προς τιμή της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, παρατιθέμενο από τον Δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Βασίλειο Μαυρίδη

15:00 Κατάλυση της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και της συνοδείας του.

18:00 Συμπόσιο αφιερωμένο στη μνήμη Στεφάνου Καραθεοδωρή στο χώρο εκδηλώσεων «Principal». • Προσφώνηση Δημάρχου Ορεστιάδας κ. Βασιλείου Μαυρίδη. • Αντιφώνηση της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. • Χαιρετισμοί • Εισηγήσεις: – Κωνσταντίνος Τρομπούκης, επικ. Καθηγητής Ιστορίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης: Θέμα:”Η Ιατρική στην Κωνσταντινούπολη την Εποχή των Καραθεοδωρή” – Στέφανος Γερουλάνος, Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ζυρίχης, τ. Καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Θέμα:”Στέφανος Καραθεοδωρή” -Δημήτριος Σταματόπουλος, Καθηγητής Βαλκανικής και Οθωμανικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Θέμα:”Ο Στέφανος Καραθεοδωρή και το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον 19ο αιώνα” – Πηλαβάκης Παύλος, Εκπρ. Οικογ. Καραθεοδωρή Θέμα:”Οικογένεια Καραθεοδωρή” Την εκδήλωση συντονίζει ο Ομ. Καθηγητής Δ.Π.Θ.Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Γεώργιος Μηνοπουλος.

  • Πολιτιστική εκδήλωση.
  • Παράθεση δεξίωσης.

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

09:30 Επίσκεψη στο 1° Γυμνάσιο – 1° Γενικό Λύκειο Ορεστιάδας.

11:00 Επίσκεψη στην έδρα της 3ης Μ/Κ ΤΑΞ. ΠΕΖΙΚΟΥ ΡΙΜΙΝΙ (Καβύλη Ορεστιάδας).

12:30 Επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο – Λύκειο της Νέας Βύσσας.

13:30 Παράθεση γεύματος στην Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης – Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας.

Στην Ορεστιάδα, εξ αφορμής του συμποσίου, αλλά και της επίσκεψης Βαρθολομαίου θα βρεθεί και ο πρώην πρόεδρος της

 

ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.