Ο μοναδικός τεκές της Κομοτηνής

Κάηκε το 1986, ανακατασκευάζεται τριάντα χρόνια μετά

Διατήρηση της αρχιτεκτονικής του, σεβασμό στην ιστορία και ανάδειξή του ως σημείο ιστορικού, θρησκευτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος

Κάηκε το 1986, κατεδαφίστηκε το 1989 καθώς κρίθηκε ετοιμόρροπος και επικίνδυνος, ανακατασκευάζεται τριάντα χρόνια μετά. Από τις στάχτες του αναγεννιέται ο μοναδικός τεκές της Κομοτηνής. Οι εργασίες στον χώρο του τεκέ του 14ου αιώνα που είναι γνωστός ως τεκές Ποσπός, στην περιοχή της Εκτενεπόλ στην Κομοτηνή, ξεκίνησαν, όπως είχε προαναγγείλει με προγενέστερο δημοσίευμά του ο “Χ”.

Με μέριμνα και χρηματοδότηση της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας τα συνεργεία άρχισαν τον καθαρισμό του χώρου και επίκειται η ανακατασκευή του, πάνω σε σχέδια που επιμελήθηκε η αρχιτέκτονας Ευαγγελία Μπαχτετζή. Ήταν εκείνη που το 1986, αμέσως μετά την φωτιά που προκάλεσε ζημιές στον χώρο, έκανε την αποτύπωση. Τα σχέδια αυτά αποδείχθηκαν κρίσιμα για να φτάσουμε στο σήμερα και στην άδεια που δόθηκε πλέον για να γίνει ανακατασκευή του θρησκευτικού χώρου.

Από το υπουργείο Πολιτισμού, την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, πέρασε η υπόθεση του τεκέ για να καταλήξει αίσια με την απόφαση 198/2012 του Δήμου Κομοτηνής τον Ιούλιο 2012, με την οποία εγκρίθηκε η αποκατάσταση του τεκέ στην μορφή που είχε όταν κατεδαφίστηκε. Ανακατασκευή και όχι αναστήλωση και ανακαίνιση, θα γίνει στον χώρο, κάτι που σημαίνει ότι στη “μνήμη” του παλαιού θα ανακατασκευαστεί ένα κτίριο ακριβώς με τα ίδια τετραγωνικά μέτρα, με τα ίδια χαρακτηριστικά, πέτρινο με πλακόστρωτες πλάκες.

Το κτίριο αποτελούνταν από ένα λιθόκτιστο κτίσμα μεγέθους 12×5 μέτρα και είχε κεραμοσκεπή και βρισκόταν μέσα σε προαύλιο χώρο διαστάσεων 25×30 μέτρα. Το κτίριο αποτελούνταν από τρία δωμάτια με ξεχωριστές εισόδους. Ο πρώτος χώρος ήταν ο τουρμπές (μαυσωλείο-τάφος), στο δεύτερο χώρο υπήρχε τζάκι και ο τρίτος χώρος χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη.

Στις προθέσεις των ανθρώπων της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας είναι η ανάδειξή του ως σημείο ιστορικού, θρησκευτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, με την τέλεση εκεί περιορισμένων εκδηλώσεων θρησκευτικού χαρακτήρα και την δυνατότητα ο χώρος να είναι επισκέψιμος.

Στον χώρο βρίσκεται και ο τάφος του ιδρυτή του τεκέ Αχμέτ Ριφαΐ Μπαμπά, του τάγματος Ριφαΐ, όπως και όσων διετέλεσαν θρησκευτικά καθήκοντα εκεί.

Θα αποκατασταθεί ένας ιστορικός χώρος στην Κομοτηνή, καθώς παρόμοιός του δεν υπάρχει ευρύτερα στον Δήμο. Με αυτήν την πεποίθηση ξεκίνησαν και εξελίσσονται οι εργασίες στον τεκέ στην Εκτενεπόλ.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 10/10/2018}