Ξεκίνησε η επίσκεψη 51 ομογενών τρίτης ηλικίας από την Ουκρανία στην Κομοτηνή

Θα επισκεφτούν διάφορες περιοχές της Ροδόπης, ενώ θα παρακολουθήσουν και την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Επισκέψεις σε όλη τη Ροδόπη θα πραγματοποιήσουν οι περίπου 50 ομογενείς από την Μαριούπολη της Ουκρανίας, που με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και την στήριξη του Δήμου Κομοτηνής επισκέπτονται αυτές τις μέρες την πόλη μας.

Οι ομογενείς θα επισκεφτούν τη Μαρώνεια, το Φανάρι, τη Βιστωνίδα και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, ενώ θα παρακολουθήσουν χορευτική εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς της Θράκης, καθώς και την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Κομοτηνή.

Θα επισκεφτούν βέβαια και σημεία εκτός Ροδόπης, μιας και σήμερα έχουν προγραμματίσει εκδρομή στη Θεσσαλονίκη ενώ τη Δευτέρα θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης.

Περιήγηση στην Κομοτηνή

Η πρώτη όμως ουσιαστικά μέρα της επίσκεψής τους ήταν αφιερωμένη στην Κομοτηνή, με περιήγηση στους δρόμους της πόλης.

Έτσι πέρασαν από την παλιά αγορά, τον πύργο του Ρολογιού, το Γενί Τζαμί, το Βυζαντινό Τείχος, επισκέφτηκαν τον Ι.Μ.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το Εθνολογικό & Ιστορικό Μουσείο (Αρχοντικό Σκουτέρη), τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Εκκλησιαστικό Μουσείο και το Λαογραφικό Μουσείο.

Η επίσκεψη ήταν ιδιαίτερα συγκινητική για τους ίδιους, μιας και όπως σημείωσαν, περνούν δύσκολες ώρες στον τόπο κατοικίας τους, αλλά είναι πολύ θετικό για τους ίδιους να επισκέπτονται την Ελλάδα, μιας και αποτελούν την ζωντανή απόδειξη της ελληνικής παρουσίας στη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα για χιλιάδες χρόνια.

Επιθυμία να συσφίξουν τις σχέσεις με την Ελλάδα

«Όλοι είμαστε Έλληνες, και θέλουμε να μάθουμε την ιστορία του τόπου, να δούμε πως ζει ο κόσμος εδώ και να συγκρίνουμε πως ζούμε εμείς εκεί» σημείωσε η κ. Σοφία Σπακ, η οποία είναι νηπιαγωγός και διδάσκει Ελληνικά στην Μαριούπολη.

Σημείωσε δε πως όλοι οι κάτοικοι ελληνικής καταγωγής στην Ουκρανία, θέλουν να έχουν τη σύνδεση με την Ελλάδα, με τις πρώτες εντυπώσεις τους από την Κομοτηνή να είναι θετικές, τόσο από τα κτίρια, όσο και από τους κατοίκους, που είναι φιλικοί, μιλούν μαζί τους και θέλουν να μάθουν από πού είναι και πώς περνούν.

Ευχαριστημένοι από την φιλοξενία

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την φιλοξενία μας εδώ» σημείωσε ο κ. Σάββας Καρατζάς, τονίζοντας πως στην περιοχή της Μαριούπολης, που είναι κοντά στην εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία, υπάρχουν περίπου 30 ελληνικά χωριά.

Αυτή η εβδομάδα που βρίσκονται στην Κομοτηνή, «η ψυχή μας είναι ελεύθερη» τόνισε, αναφέροντας πως εκεί έχουν δυστυχώς μεγάλες δυσκολίες.

Όσο για τους κατοίκους της Κομοτηνής, «οι άνθρωποι εδώ», παρατήρησε, «είναι ανοιχτοί, χαρούμενοι, έχουν προβλήματα, αλλά θέλουν και φαίνεται να έχουν την ελπίδα πως θα τα ξεπεράσουν».

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, 25/10/2017}