Πόλεμος στην Ουκρανία – Δείτε την ομιλία Μητσοτάκη: «Ημασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αυτό κάνουμε και τώρα»

«Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίζει μόνος του τα σύνορα» είπε ο πρωθυπουργός για τον Πούτιν και πρόσθεσε: «Η ρωσική εισβολή είναι παράλογη και ανιστόρητη» - «Όταν χτυπούν τύμπανα πολέμου στην Ευρώπη, κάποιοι να σκεφτούν τη θέση τους για Rafale και φρεγάτες»

«Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  στη Βουλή, ενημερώνοντας το σώμα για το πώς θα πορευθεί η χώρα μας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και συνέχισε: «Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή θα είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο ή θα είσαι απέναντί τους».

«Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίζει μόνος του τα σύνορα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Σε αυτή την κρίση η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων διότι αυτή η κρίση αφορά εμάς και όχι τους Αμερικάνους. Εμείς είμαστε η σκοτεινή ήπειρος» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η εισβολή της Ρωσίας ξυπνάει στην Ευρώπη εφιάλτες πολέμου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε την «ρωσική εισβολή παράλογη και ανιστόρητη».

«Εισερχόμαστε σε μια άλλη εποχή, αντιμέτωποι με κινδύνους που πιστεύαμε ότι έχουμε ξορκίσει» τόνισε.

«Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα στην Ουκρανία, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο -αν ο μη γένοιτο χρειαστεί- αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο;» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας έμμεση αναφορά στην τουρκική απειλή εναντίον της Ελλάδας.

«Ξεπερασμένη η συζήτηση περί βουτύρου και κανονιών με την οποία κάποια έμαθαν να σκέπτονται» επισήμανε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε λεπτομερώς στην αφύπνιση των Ευρωπαίων ηγετών αλλά και στην εξελισσόμενη προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale και την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για αγορά φρεγατών Bleh@rra. Ζήτησε μάλιστα να εξαιρεθούν από το χρέος οι δαπάνες για την άμυνα.

«Όταν χτυπούν τύμπανα πολέμου στην Ευρώπη, κάποιοι να σκεφτούν τη θέση τους για Rafale και φρεγάτες» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς όμως να κατονομάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε τον Γιώργο Τσίπρα που υποστηρίζει ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός». 

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει, ουσιαστικά, την “πυξίδα” για τα επόμενα βήματα της χώρας μας σε γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο, μιας και πλέον έχει διαμορφωθεί ένας καινούργιος κόσμος. Ο κ. Μητσοτάκης δεν επιδιώκει να μπει σε πολιτική αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά αναμένεται να περιγράψει τις “καθαρές επιλογές” που κάνει η χώρα μας σε όλα τα μέτωπα, μιας και, όπως το έθετε κυβερνητική πηγή, τώρα δεν είναι η ώρα για “μετριοπαθείς διατυπώσεις, πολλώ δε για μισόλογᔨ. Ούτως ή άλλως, δε, όπως λέει και ο πρωθυπουργός σε συνομιλητές του, η χώρα έχει κάνει εδώ και καιρό τις γεωπολιτικές της επιλογές Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι η χώρα μας έχει πρωτοστατήσει στις ευρωπαϊκές διεργασίες για τις σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία και τους συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και το ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες έσπασε το ταμπού της αποστολής αμυντικού υλικού σε εμπόλεμη περιοχή. Χθες, άλλωστε, αναχώρησαν και άλλα δύο C-130 με ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό για την Ουκρανία.

Ως προς τα γεωπολιτικά, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η απαράδεκτη ρωσική εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος δεν μπορεί επ’ ουδενί να δικαιολογηθεί, ούτε μπορεί η απάντηση να είναι συμβατική. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι δικαιώνεται η έγκαιρη τοποθέτησή του, μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν, για την ανάγκη η Ευρώπη να διαμορφώσει ενιαίο αμυντικό δόγμα και κοινή πολιτική ασφαλείας στην πράξη, όχι στα λόγια. Παράλληλα, ο ίδιος έσπευσε χθες να ταχθεί ενεργά στο πλευρό της Ουκρανίας, στο αίτημα για άμεση ένταση στην Ε.Ε. που κατέθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η χώρα μας είναι ενεργό κομμάτι της ευρωπαϊκής διπλωματικής και αμυντικής πολιτικής, ενώ και ο ίδιος αυτές τις μέρες είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και άλλους ηγέτες σε καθημερινή βάση.

Ενεργειακή αυτονομία

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στα ενεργειακά, διακηρύσσοντας την ανάγκη και η Ελλάδα και η Ευρώπη, εν γένει, να απεξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο που δημιουργεί συνθήκες “ομηρίας”. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων, για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, αλλά για την ανάγκη ενεργειακής αυτονομίας της χώρας μας, εν προκειμένω. Και αυτό, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, περνά μέσα και από τα σχήματα συνεργασίας που η χώρα μας συζητά, αλλά και από την ταχύτερη προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Δείτε εδώ την ομιλία Μητσοτάκη:

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, από www.protothema.gr,  1/3/2022}