Οι Πόντιοι της Ροδόπης δεν ξεχνούν τη γενοκτονία

Ζητούν δικαίωση και διεθνή αναγνώριση

Οι Πόντιοι της Ροδόπης και τα Ποντιακά σωματεία του Νομού δεν ξεχνούν τη γενοκτονία και φροντίζουν πάντα να τιμούν τη μνήμη των ψυχών που χάθηκαν τόσο άδικα και ξεριζώθηκαν. Το απόγευμα της Παρασκευής 19 Μαΐου στον Μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής και στον ανδριάντα του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων και ακούστηκαν ποντιακά τραγούδια από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.

Αρχικά ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κκ Παντελεήμων προεξήρχε την επιμνημόσυνης δέησης στον Μητροπολιτικό ναό παρουσία Ποντίων, εκπροσώπων φορέων και των σωμάτων ασφαλείας. Στη συνέχεια εκφωνήθηκε ομιλία από την Όλγα Παύλου, φοιτήτρια του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον Αδριάντα του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου σε κλίμα συγκίνησης. Μετά το πέρας της τελετής, στρατιωτική μπάντα και άγημα είπαν τον εθνικό ύμνο. Ποντιακά τραγούδια ακούστηκαν από παιδιά του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, τιμώντας με τον τρόπο τους, τους απόγονούς τους.

Αγώνας δικαίωσης

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου σε δηλώσεις της, σημείωσε ότι «τα ποντιακά σωματεία της Ροδόπης, αγωνίζονται για την δικαίωση των αδικοχαμένων προγόνων μας, της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Αγωνίζονται τα σωματεία εναντίον στη λήθη, διαφυλάσσοντας την ιστορική μνήμη και συμμετέχουν με όποιο τρόπο μπορούν στη δικαίωση και την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας».

Ο αριθμός των θυμάτων έχει υπολογιστεί από έναν Πόντιο μελετητή σε 353.000, αριθμός που υιοθετείται και από τις περισσότερες ξένες πηγές και ποντιακές οργανώσεις και αναφέρεται σε επίσημες εκδηλώσεις.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 23/5/2023}