Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες της Ροδόπης ελπίζουν…

Αν. Βαφειάδης: «Ελπίζουμε ότι το 2020 θα είναι καλύτερο, αλλά κρατάμε μικρό καλάθι»

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της Ροδόπης – μέλη της ΟΕΒΕΣ έκοψαν την βασιλόπιτα του 2020, με τον πρόεδρο της Ομοποσπονδίας Ανέστη Βαφειάδη να δηλώνει ότι «η ΟΕΒΕΣ είναι ο μοναδικός φορέας, εκτός από τους πολιτιστικούς συλλόγους, που συνεχίζει να διοργανώνει εκδήλωση κοπής πίτας».

Το μεσημέρι της Κυριακής 02/02 πολλοί επιχειρηματίες της Κομοτηνής συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο Χρήστος κι Εύη για να διασκεδάσουν, αλλά και να συζητήσουν τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας εν γένει, καθώς μία νέα χρονιά έχει ξεκινήσει «αλλά κρατάμε μικρό καλάθι, με τόσες εξαγγελίες που έχουμε ακούσει κατά καιρούς», όπως επεσήμανε ο κος Βαφειάδης.

Βουλευτικές «επιχειρήσεις» για βελτίωση της επιχειρηματικότητας 

«Είχαμε ξεκινήσει με ανεβασμένη ψυχολογία, λόγω αλλαγής της πολιτικής κατάστασης» επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο κος Βαφειάδης, «αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κάποιο αποτέλεσμα».

Από την εκδήλωση της ΟΕΒΕΣ απουσίασε ο κυβερνητικός βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης λόγω υποχρεώσεων στο Στρασβούργο, ενώ παρέστησαν οι Δημήτρης Χαρίτου από τον ΣΥΡΙΖΑ και Αχμέτ Ιλχάν από το ΚΙΝΑΛ.

«Η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησης του κάθετου άξονα, οδήγησε ώστε να δημιουργηθεί αρνητικό ισοζύγιο για την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα της περιοχής μας με κλάδους της να υφίστανται αφόρητη πίεση. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που στόχο έχει να αναταχθει η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και η περιοχή μας, κάτι που τόσο έχουμε ανάγκη» είπε στον χαιρετισμό του ο κος Χαρίτου, ενώ ο κος Ιλχάν ανακοίνωσε μία νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνει εντός των επόμενων δέκα ημερών: 

«Θα αναπτύξουμε μία πρωτοβουλία για τους βενζινοπώλες, αν μπορέσουμε να πετύχουμε χαμηλή φορολογία, όπως είναι στην Ιταλία – υπάρχει μία σχετική οδηγία της Ε.Ε. Θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε αυτή την οδηγία και στη Ροδόπη. Δηλαδή να υπάρχουν δύο τιμές καυσίμων: οι μονιμοι κάτοικοι να βάζουν με μειωμένη τιμή και οι διερχόμενοι με την κανονική. Θα πιέσουμε το υπουργείο Οικονομικών να το εφαρμόσει αυτό».

«Δίπολο» με την Αλεξανδρούπολη

Τη δημιουργία αναπτυξιακού διπόλου με την Αλεξανδρούπολη προέταξε ως επιτακτική ανάγκη ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης, ενώ στην ανάγκη πάταξης του παρεμπορίου επέμεινε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αντώνης Γραβάνης.

«Ο δήμος Κομοτηνής δίνει στην αγορά 60.000.000 ευρώ και φροντίζουμε να κάνουμε άμεσα πληρωμές», υπογράμμισε ο Γιάννης Γκαράνης, ενώ ο Ντίνος Χαριτόπουλος κάλεσε όλους να συμπεριλάβουν και τις Σάπες στον υπό σχεδιασμό αναπτυξιακό χάρτη της περιοχής. 

«Να καθίσουμε σε ένα τραπέζι όλοι και να φτιάξουμε επιτέλους τον ‘οδικό χάρτη’ για τη Ροδόπη, να τον πιστέψουμε όλοι γιατί μόνο έτσι θα παραχθεί αποτέλεσμα για την περιοχή μας», υπερτόνισε ο κος Βαφειάδης, συναρτώντας και την επέτειο των 100 χρόνων ευχόμενος το «2020 να είναι ορόσημο και για την ανάπτυξη».

Γ. Καββαθάς: «Χρειάζεται συνέργεια» 

«Συνέργεια, συνέργεια, συνέργεια», ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη Κομοτηνή ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς που ταξίδεψε στη Ροδόπη για την εκδήλωση της ΟΕΒΕΣ. Ανάμεσα στα άλλα ο κος Καββαθάς προέταξε και την ανάγκη δημιουργίας της «αναπτυξιακής τράπεζας», η οποία «δεν πρέπει να είναι μεσολαβητής μεταξύ πιστώσεων ή ΕΣΠΑ και τραπεζών, αλλά να λειτουργήσει ως τράπεζα ειδικού σκοπού που θα στηρίξει την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας γιατί υπάρχουν εκείνοι οι κλάδοι που μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη την τοπική οικονομία και να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την ευημερία του ελληνικού λαού».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Θανάση Τσολάκη, 4/2/2020}