Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Ουκρανία

Βαθαίνει η κρίση με τη Ρωσία

Ακόμη ένα βήμα στο τεντωμένο σκοινί που ενώνει τις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με αυτό της Ρωσίας έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Η συνάντηση τους έγινε στην έδρα του Πατριαρχείου στο Φανάρι και εξερχόμενος αυτής ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε: «Εκ μέρους του ουκρανικού λαού, ευχαριστώ τον Παναγιώτατο και όλους τους αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου που άνοιξαν για το ουκρανικό έθνος τον δρόμο προς τον Θεό. Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα. Η Ουκρανία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπογράψαμε μια συμφωνία που ενισχύει στην αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα σχόλια του κ.κ. Βαρθολομαίου και όλο αυτό έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά που είχε ανάψει τον Οκτώβριο, όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Η Ουκρανική Εκκλησία διήλθε μία μακρά περίοδο κρίσης με την Ρωσική, η οποία κορυφώθηκε με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014. Μετά την πρώτη αναγνώριση της αυτοκεφαλίας, η Ρωσική Εκκλησία είχε ανακοινώσει τη διακοπή της κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ η κίνηση αυτή έχει προεκτάσεις και στην διεθνή πολιτική σκακιέρα αφού ο Πατριάρχης Πασών των Ρωσίων Κύριλλος, θεωρείται στενός συνεργάτης του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 4/11/2018}