Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν Ελληνική κυριαρχία

Σε όλα τα νησιά του Αιγαίου – Δεν προβληματιζόμαστε με τους τουρκικούς χάρτες, δηλώνει ο Αμερικανός ο Πρέσβης κ. Τζέφρι Πάιατ – Οι ΗΠΑ στηρίζουν την αναβάθμιση του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.

«Δεν προβληματιζόμουν ιδιαίτερα για τους χάρτες» δήλωσε ο κ. Πάιατ μετά την γνωστή τηλεοπτική εμφάνιση του Ταγίπ Έρντογάν, με φόντο τον χάρτη των τουρκικών διεκδικήσεων. Δήλωσε με τον τρόπο αυτό την στήριξη της Ουάσιγκτον προς την Ελλάδα. 

«Η ελληνική κυριαρχία είναι αναμφισβήτητη και αναγνωρίζεται σίγουρα από τις ΗΠΑ» τόνισε ο κ. Πάιατ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο τής συνεντεύξεως Τύπου για την συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Έν τω μεταξύ, κατασκευασμένο φαίνεται πως είναι το βίντεο πού έδωσε στην δημοσιότητα η τουρκική πλευρά, με τον Τούρκο υπουργό Αμύνης Χουλουσί Ακάρ εν πτήσει, υποστηρίζοντας ότι πετά πάνω από το Αιγαίο.

Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης σχολίαζαν ότι η αναφορά στην εφημερίδα Hiirriyet, ότι ο Ακάρ πέταξε πάνω από το Αιγαίο, δεν επιβεβαιώνεται, αφού πτήση σαν αυτή που περιγράφεται δεν έγινε ποτέ το τελευταίο χρονικό διάστημα στο FIR Αθηνών. 

Επισήμως, ο Χουλουσί Ακάρ πέταξε με αφορμή την έναρξη της εκπαιδευτικής περιόδου για τους Τούρκους εκπαιδευομένους πιλότους. Στα βίντεο ο Χουλουσί Ακάρ εμφανίζεται να ετοιμάζεται για την πτήση, να μπαίνει εν συνεχεία στο αεροπλάνο και να απογειώνεται.  Σε κάποια πλάνα το σμήνος των αεροσκαφών στο όποιο συμμετέχει και ο Ακάρ φαίνεται να πετά και πάνω από την θάλασσα. Από πουθενά όμως δεν προκύπτει ότι είναι η θάλασσα του Αιγαίου, και σίγουρα δεν πρόκειται για πτήση που κατεγράφη στο FIR Αθηνών.

Εκτιμάται ότι ο Ακάρ πέταξε στην περιοχή γύρω από την Σμύρνη, λένε καλά πληροφορημένες πηγές.

Σημειώνουμε ότι με 20 εκδηλώσεις και πλειάδα αμερικανικών εταιρειών οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το παρόν στην 84 Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα project που υποστηρίζει η αμερικάνικη κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Σημαντική ψηφίδα στο μωσαϊκό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αποτελεί και ο αγροδιατροφικό τομέας. Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Πάιτ σημείωσε πως οι ΗΠΑ συγχρηματοδοτούνται την τέταρτη διεθνή συνάντηση αγροδιατροφής για να συνδέσουν τη ΔΕΘ με το θέμα της διεθνούς σύναξης συνόδου κορυφής επιχειρηματιών στον αγροτοδιατροφικό τομέα, που οργανώνεται με την Ολλανδία.

«Θα περιλαμβάνει δημόσιες εκδηλώσεις, μια εμπορική έκθεση και ένα διαγωνισμό για τις σχετικές εταιρείες ώστε να βοηθηθούν οι Έλληνες εταίροι να κάνουν το επόμενο βήμα στον κρίσιμο και ιστορικό αυτό τομέα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Υπό αυτή την έννοια είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ο οποίος δεν χρειάστηκε ιδιαίτερα να τον πείσω για το τι θέλω να κάνω στη Θεσσαλονίκη» επεξήγησε.

Η 84η ΔΕΘ φέτος ανοίγει τις πύλες της από το Σάββατο 7 μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2019. Η τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης είναι η Ινδία.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, 5/9/2019}