ΟΑΕΔ: Παράταση του επιδόματος ανεργίας -Νέο πρόγραμμα κατάρτισης με 700 ευρώ

Η ανεργία άγγιξε εκ νέου το 17% τον Μάιο και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τον Ιούλιο. Ηδη, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουλίου του συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου χάθηκαν 170.000 θέσεις εργασίας σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι ήταν τα πρώτα θύματα της πανδημίας που χτυπάει και την εργασία, καθώς ειδοποιήθηκαν από τους περυσινούς εργοδότες τους ότι δεν υπάρχει δουλειά για αυτό το καλοκαίρι.

Συναγερμός

«Καμπανάκι» χτύπησε και από τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ και δείχνουν σημαντική άνοδο στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019. Η αύξηση είναι της τάξης του 12,97% και μεταφράζεται σε 125.796 περισσότερους ανέργους από πέρυσι. Την ίδια εικόνα μεταφέρουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που δείχνουν αδιάλειπτη άνοδο της ανεργίας το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου, για πρώτη φορά μετά το 2014, με αποτέλεσμα η ανεργία να έχει φτάσει στο 17% τον Μάιο από 14,5% τον Μάρτιο.

Μπροστά σε αυτό το δυσοίωνο σκηνικό, η κυβέρνηση επεξεργάζεται το νέο μεγάλο πακέτο μέτρων ανάσχεσης της ανεργίας και διάσωσης των θέσεων εργασίας, με αρωγό πλέον και την Κομισιόν, η οποία ενέκρινε δάνειο ύψους 2,7 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό, στο πλαίσιο του προγράμματος SURE. Σε αυτό περιλαμβάνονται μέτρα όπως η παράταση της δυνατότητας αναστολών συμβάσεων εργασίας για Οκτώβριο και για Νοέμβριο, πιθανότατα σε επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού ή άλλων κλάδων που θεωρούνται πληττόμενοι, η παράταση του προγράμματος «Συν-Εργασία», ώστε η επιδότηση μισθού και εισφορών για εργαζομένους που μπαίνουν σε μειωμένα ωράρια να ισχύσει έως το τέλος του έτους, καθώς και προγράμματα κατάρτισης των εποχικά εργαζομένων παράλληλα με επέκταση του επιδόματος ανεργίας για ακόμη δύο μήνες.

Ειδικά για τους εποχικά απασχολουμένους, εξετάζονται από τον ΟΑΕΔ μέτρα όπως μείωση ενσήμων για το επίδομα ανεργίας των εποχικών, νέες παρατάσεις επιδομάτων ανεργίας, νέο πρόγραμμα κατάρτισης με εκπαιδευτικό επίδομα έως 700 ευρώ.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 27/8/2020}