Άρον-άρον στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα

Την αναστολή του εκπαιδευτικού έργου στη Νομική Σχολή ΔΠΘ μέχρι την Παρασκευή 19 Απριλίου αποφάσισε η γενική συνέλευση

Την αναστολή του εκπαιδευτικού έργου στη Νομική Σχολή ΔΠΘ μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 19 Απριλίου αποφάσισε η γενική συνέλευση, την ίδια στιγμή που το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα, εισάγεται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η αντίδραση του νομικού κόσμου είναι καθολική, λέει στον απόηχο της χθεσινής γενικής συνέλευσης, ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Χρήστος Μαστροκώστας, επισημαίνοντας ότι έχει εκδοθεί και σχετική απόφαση της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. “Ενώ υπάρχει καθολική αντίδραση του κόσμου με τους θεσμικούς του φορείς, όλα τα επιχειρήματα σταματούν στην έκφραση “είναι πολιτική μου απόφαση””, σχολιάζει ο κοσμήτορας.

Το νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστεί ως επείγον

Κατατέθηκε στη Βουλή μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 17 Απριλίου το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που αφορά στις αλλαγές στο λύκειο, στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και στις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με ΤΕΙ. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που εμπεριέχει την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα, στην οποία έχουν εναντιωθεί σύσσωμες οι Νομικές Σχολές της χώρας, αλλά και η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων. Το νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστεί ως επείγον. Έτσι, αναμένεται μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Στη συνέχεια, το νομοσχέδιο θα πάει στην Ολομέλεια. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, να ψηφιστεί μέχρι τη Μ. Τετάρτη.

Η ανοιχτή επιστολή φοιτητών Νομικής προς βουλευτές Ροδόπης

Κόλαφος για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Καρά Γιουσούφ Αϊχάν είναι η ανοιχτή επιστολή φοιτητών Νομικής που εστάλη χθες στον “Χ”. “Έκπληκτοι διαπιστώνουμε την ευκολία με την οποία προσπαθήσατε να εξαπατήσετε τη φοιτητική κοινότητα της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, η οποία με καλή πίστη προσήλθε σε διάλογο μαζί σας και ευελπιστούσε σε υποστήριξη του δίκαιου αιτήματός της.

Παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις, μόλις το προηγούμενο Σάββατο (13/4/2019), ότι το επίμαχο Νομοσχέδιο θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση μετά το Πάσχα και με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, το Νομοσχέδιο εισήχθη αχάραγα εχθές (16/4/2019) με τη διαδικασία του επείγοντος (110 παρ. 1 ΚτΒ) προκειμένου να αποφευχθεί ο διάλογος σε κάθε επίπεδο. Είστε ήδη έκθετοι ενώπιον τόσο της ακαδημαϊκής όσο και της τοπικής κοινότητας που σας εξέλεξε. Παράλληλα, καταδικάζουμε απερίφραστα την απαθή στάση που τελικά τηρήσατε αναφορικά με την προωθούμενη υποβάθμιση της Νομικής Σχολής και του ΔΠΘ ευρύτερα.

Πού είναι οι συναντήσεις με τους συναδέλφους σας βουλευτές Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για τις οποίες δεσμευτήκατε; Πού είναι οι κοινές τοποθετήσεις; Οι συναντήσεις με υπουργούς και τον πρωθυπουργό; Πού είναι ο ακαδημαϊκός πατριωτισμός και η αγάπη για το ΔΠΘ για την οποία μας διαβεβαιώνατε; Οφείλετε έστω και την ύστατη αυτή ώρα να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και να πράξετε κατά τον προσήκοντα κοινοβουλευτικά τρόπο.

Με δεύτερη επιστολής τους απευθύνονται ευρύτερα προς τους βουλευτές και πολιτευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., παραθέτοντας μάλιστα τη δήλωση που έκανε ο Δημήτρης Παπαδημούλης την Κυριακή 14/4/2019 σε εκδήλωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ροδόπης στην Κομοτηνή ενώπιον αντιπροσωπείας των φοιτητών της Νομικής ΔΠΘ:  «Του είπα προσωπικά [σ.σ.: του πρύτανη ΔΠΘ ] ότι είναι λογικά επιχειρήματα τα οποία πρέπει να ακουστούν και να συνεκτιμηθούν και να συνοδεύονται από τοποθετήσεις όχι μόνον δικές σας [σ.σ.: της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ] αλλά και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και των άλλων δύο Νομικών Σχολών. Το ΔΠΘ χρειάζεται ενίσχυση και όχι υποβάθμιση για λόγους προφανείς[…]. Αναλάβαμε τη δέσμευση [σ.σ.: με τον επίσης παρόντα Π. Κουρουμπλή] μετά τη συνάντηση αυτή και τα αποτελέσματά της που εύχομαι να είναι και θετικά και παραγωγικά να κάνουμε και πρόσθετες αλλαγές αν χρειαστεί όχι μόνο προς τον Υπουργό Παιδείας αλλά και προς τον Πρωθυπουργό[…] ».

Οι φοιτητές θέτουν τα παρακάτω ερωτήματα:

Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να καταθέσει νύχτα προς ψήφιση ένα τόσο κρίσιμο Νομοσχέδιο για το οποίο κρίνεται απαραίτητος ο εκτενής διάλογος και η τροποποίηση του ακόμα και από σημαίνοντα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

Γιατί η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον πρύτανη του ΔΠΘ έγινε χωρίς την παρουσία του κοσμήτορα της άμεσα θιγόμενης Νομικής Σχολής;

Γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στην από 21/12/2018 επιστολή των φοιτητών της Νομικής ΔΠΘ (αρ. πρωτ. 221002/21-12-18) ;

Γιατί κωφεύετε μπροστά στις φωνές όλων των οικείων με το ζήτημα φορέων;

Οι φοιτητές καλούν τους βουλευτές και πολιτευτές να αναλογιστούν τις δραματικές –  με ακαδημαϊκά και δημοσιονομικά κριτήρια – συνέπειες της επιλογής τους, ζητώντας την απόσυρση της σχετικής διάταξης με την οποία ιδρύεται το Τμήμα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 18/4/2019}