Χαστούκι στον «Σουλτάνο», η νίκη Ιμάμογλου

Ν. Λυγερός: «Πιο θετικό το πλαίσιο για την Ελλάδα» – «Σημαντικό στίγμα για την συνέχεια της πορείας Ερντογάν, το αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη», σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»

«Ηχηρό χαστούκι» στον έως τώρα αήττητο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί η ξεκάθαρη νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στις εκλογές για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Εκτός από την καθαρή διαφορά (54% έναντι 45% για τον Γιλντιρίμ) το στοιχείο που καθορίζει το μέγεθος της ήττας του Ερντογάν είναι ο τρόπος με τον οποίο οι κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικού κέντρου της Τουρκίας έφθασαν για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου έναν μήνα στις κάλπες.

Η νίκη της αντιπολίτευσης θέτει τέλος σε μία 25ετία ελέγχου της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης από τις ισλαμοσυντηρητικές δυνάμεις, περίοδος που ξεκίνησε με την εκλογή του ίδιου του Ερντογάν στην δημαρχία πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.

Ο Εκρέμ Ιμάμολγου προέρχεται από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και έλαβε την υποστήριξη των εθνικιστών του Iyi και του φιλοκουρδικού HDP, συνασπίζοντας όλες τις εχθρικές προς τον Ερντογάν δυνάμεις.

Βέβαια οι όποιες αλλαγές σημειωθούν στα πολιτικά πράγματα της γείτονος είναι βέβαιο πως θα επηρεάσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και τη χώρα μας, ιδιαίτερα τώρα που διανύουμε περίοδο έντασης και προκλήσεων από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

«Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ»

Την άποψή του για όλα τα παραπάνω παραθέτει στην «Θ» ο γνωστός Στρατηγικός Αναλυτής κ. Νίκος Λυγερός, ο οποίος αναφέρει ότι «η Κωνσταντινούπολη κατάφερε, παρόλο που την ανάγκασε ο Ερντογάν να διεξάγει και πάλι εκλογές, να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια της λογοκρισίας και της προπαγάνδας και να αναδείξει το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη παραμένει ελεύθερη κάτω από αυτόν τον τουρκικό ζυγό, ο οποίος φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρα ότι λειτουργεί με έναν δικτατορικό τρόπο».

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ»

«Το γεγονός ότι ο δήμαρχος επιλέχθηκε και πάλι από τον πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης, χωρίς αυτός να φοβηθεί τις επιπτώσεις, είναι ένα σημαντικό στίγμα για την συνέχεια της πορείας του Ερντογάν, διότι τώρα εμφανίζονται άνθρωποι οι οποίοι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί να έχει την ίδια συνέχεια η πορεία της Τουρκίας και πρέπει σιγά σιγά να απελευθερωθούν» συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως «αν πολλοί θεώρησαν ότι δεν θα λειτουργούσε αυτή η αλλαγή, τώρα με την επιβεβαίωσή της βλέπουμε ότι κάτι το οποίο ήταν αδιανόητο έγινε πραγματικότητα και αυτό χάρη στην θέληση του λαού της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος διαχωρίζεται όλο και περισσότερο από το βάθος της ανατολής, και για αυτό το λόγο δεν μπορεί να αποτελέσει ένα στήριγμα για την πολιτική του Ερντογάν».

«ΠΙΟ…ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ»

Αναφορικά με την χώρα μας, ο κ. Λυγερός σημειώνει ότι «όσον αφορά τα δεδομένα σε σχέση με την Ελλάδα αυτή η νέα εκλογή και μάλιστα επανεκλογή, ενισχύει ένα πλαίσιο πιο θετικό, εφόσον αναδεικνύει ότι οι ίδιοι οι Τούρκοι δεν θέλουν να είναι πανταχού παρών ο Ερντογάν και προτιμούν μία διαφοροποίηση, η οποία είναι πιο δημοκρατική».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 26/6/2019]