Νέος Εφημέριος Αρμενικών Ορθοδόξων Ιερών Ναών ΑΜ-Θ ο Αρχιμανδρίτης Χοβαννές Σαγτζιάν

«Στο τέλος της μέρας αυτό που μετρά είναι να έχεις φέρει την Εκκλησία κοντά στους πιστούς»

Ο Εφημέριος Αρμενικών Ορθοδόξων Ιερών Ναών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αρχιμανδρίτης, κ. Χοβαννές Σαγτζιάν γεννήθηκε στο Χαλέπι Συρίας, όπου και φοίτησε κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων. Το 2003 έγινε δεκτός στη Θεολογική Σχολή του Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας και με την αποφοίτησή του χειροτονήθηκε άγαμος ιερέας.

Έπειτα, το 2013 βρέθηκε στην Ελλάδα όπου για δύο χρόνια λειτουργούσε στον Πειραιά, ενώ ακολούθησαν πέντε χρόνια παραμονής του στο εξωτερικό, κατά τα οποία χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης, συμμετείχε στο εκπαιδευτικά προγράμματα της παγκόσμιας οργάνωσης YMCA και ως φοιτητής έγινε δεκτός από το πανεπιστήμιο WATERLOO.

Πλέον και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2018 ο Αρχιμανδρίτης, κ. Χοβαννές Σαγτζιάν μετατέθηκε στην Ελλάδα ως θρησκευτικός λειτουργός των Ιερών Ναών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκηςέχοντας υπό την επίβλεψή του τους ναούς «Αγίου Γρηγορίου Φωτιστού» της Κομοτηνής, «Τιμίου Σταυρού» της Καβάλας, «Παναγίας Θεοτόκου» της Ξάνθης, «Αγίου Ιωάννου Προδρόμου» της Αλεξανδρούπολης και «Αγίου Γεωργίου» του Διδυμοτείχου.

Με αφορμή τα νέα καθήκοντά του στην περιοχή μας μίλησε στον «Παρατηρητή της Θράκης» για την ζώσα αρμενική κοινότητα, τις δραστηριότητές της καθώς και τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών – Αρμενικής και Ελληνικής – τονίζοντας ωστόσο πως ο ίδιος θα είναι πάντα κοντά στον κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από την καταγωγή του.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, της Χαράς Καϊμάκη, 17/11/2018}