Κ. Αντωνιάδης: Νέοι στόχοι της αντιπεριφέρειας τουρισμού για την επόμενη θητεία, η «Σαμοθράκη» και οι συνεργασίες με τους νέου δημάρχους για εναλλακτικό τουρισμό

Αυξήθηκε το τουριστικό ρεύμα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις

Για την θερινή σεζόν (η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη) αλλά και τους νέους στόχους της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το κομμάτι του τουρισμού, μίλησε στην «Θ» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κώστας Αντωνιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο νησί της Σαμοθράκης, επισημαίνοντας την βαρύτητα που θα δοθεί σε αυτό, ενώ παράλληλα διευκρίνισε και ότι για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τον Δεκαπενταύγουστο και ταλαιπώρησαν τους επισκέπτες του νησιού, δεν ευθύνεται η περιφέρεια. Παράλληλα ο κ. Αντωνιάδης, εξέφρασε την πρόθεση της αντιπεριφέρειας για συνεργασία και συνέργεια με τους νέους δημάρχους, καθώς κάθε πόλη έχει και τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα και τον δικό της «πλούτο» για την ενίσχυση ακόμη και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

«ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΘ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ – ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΕΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ»

Ειδικότερα ο ίδιος εξήγησε ότι «παρά τις δυσοίωνες προβλέπεις που υπήρχαν στις αρχές της χρονιάς του 2019 οι οποίες κορυφώθηκαν με την μεγάλη έκθεση του Βερολίνου και οι οποίες αφορούσαν όχι μόνο την περιφέρειά μας αλλά και γενικότερα την χώρα μας αλλά και χώρες τουριστικά αναπτυγμένες (όπως την Ιταλία και την Ισπανία) και προέβλεπαν ότι θα υπάρχει μια μείωση του τουρισμού, εξαιτίας αφενός του come back της Τουρκίας αλλά και των χωρών της ανατολικής μεσογείου (Αιγύπτου, Τυνησίας, Αλγερίας) και αφετέρου της μειωμένης πια δυνατότητας των ευρωπαίων να κάνουν διακοπές και του Brexit που επίκειται το 2019, όπου πάρα πολλοί Βρετανοί αντί να επισκεφθούν χώρες της ΕΕ προτιμούν να πηγαίνουν σε χώρες εκτός του ευρώ. Παρόλα αυτά, τελικά στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουμε μια ικανοποιητική αύξηση του τουριστικού ρεύματος σε όλο το μήκος της περιφέρειας και όχι μόνο στην «ναυαρχίδα» που είναι το νησί της Θάσου και το ηπειρωτικό κομμάτι της Καβάλας και μπορώ να πω ότι αυτήν την στιγμή που μιλάμε, η πληρότητα στα ξενοδοχεία αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια κυμαίνεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, πάνω από το 95%. Τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως πριν από 7-8 χρόνια, μετά τις 25 Αυγούστου, λέγαμε ότι «έρχεται ο χειμώνας» με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και δεν υπήρχε τουρισμός. Σήμερα, το 2019, όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές υπάρχουν τουρίστες στην περιοχή μας, αλλά και σύμφωνα με τα μηνύματα που έχουμε από τους ξενοδόχους, έως και τέλη Σεπτεμβρίου η πληρότητα θα κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι έγινε ένας σχεδιασμός από την περιφέρεια, από τον περιφερειάρχη αλλά και από την αντιπεριφέρεια τουρισμού, κυρίως στις βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία) όπου προβάλαμε μεθοδικά και στοχευμένα την περιφέρειά μας. Για αυτόν τον λόγο έχουμε και μια αύξηση του οδικού τουρισμού. Η αύξηση του οδικού τουρισμού, κυρίως από το τελωνείο της Νυμφαίας στην Κομοτηνή αλλά και το τελωνείο των Κήπων και της Ορεστιάδος, δείχνει ότι έχουμε μια αύξηση σε σχέση με το 2018 πάνω από 10%. Επίσης και στο αεροδρόμιο της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» οι πτήσεις αλλά και οι αφίξεις κινούνται σε ικανοποιητικό ρυθμό, ενώ έχουμε και μια αύξηση από την Πολωνία. Έχουμε πάρα πολλούς Πολωνούς τουρίστες και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι από τις αρχές Ιουλίου και για τρεις μήνες έχουμε την απευθείας σύνδεση της πολωνικής πόλης του Κόσνακ με το αεροδρόμιο της Καβάλας, μέσω της Rynair, της εταιρείας χαμηλού κόστους. Αυτό ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα για την περιοχή μας, το να προσγειωθεί για πρώτη φορά η Rynair σε αεροδρόμιο της περιφέρειας ΑΜΘ. Εν κατακλείδει ο τουρισμός κινείται σε ικανοποιητικό βαθμό. Υπάρχει μια αύξηση σε όλο το παραλιακό μέτωπο από το Οφρύνιο μέχρι και την Μάκρη στην Αλεξανδρούπολη. Τα νησιά μας πάνε πάρα πολύ καλά, εκτός φυσικά από την Σαμοθράκη όπου τον Δεκαπενταύγουστο υπήρξαν τα γνωστά γεγονότα».

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Η ΜΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ – ΕΝΕΡΓΗΣΑΜΕ ΑΜΕΣΑ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ»

Αναφορικά με την Σαμοθράκη, ο κ. Αντωνιάδης εξηγεί ότι «υπήρξαν κάποιες ακυρώσεις και μειώσεις των κρατήσεων. Σχεδιάζουμε φυσικά να βοηθήσουμε και να προβάλλουμε την Σαμοθράκη σε συνεργασία και με το Υπουργείο Τουρισμού. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχει ο σχεδιασμός και ήδη υπάρχει μια προβολή με την συνεργασία του ΕΟΤ του Βουκουρεστίου στην αγορά της Ρουμανίας (επειδή το 1/3 των τουριστών φέτος ήταν Ρουμάνοι στο νησί της Σαμοθράκης) αλλά και ως περιφέρεια, σχεδιάζουμε στην έκθεση του τουρισμού που θα γίνει στην Γαλλία (στο Παρίσι) και λόγω του μουσείου του Λούβρου και της «Νίκης της Σαμοθράκης» να γίνει μια στοχευμένη προβολή και προώθηση της Σαμοθράκης στο γαλλικό κοινό. Εδώ θα ήθελα να ζητήσουμε συγγνώμη από τους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες που ταλαιπωρήθηκαν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου στο νησί της Σαμοθράκης αλλά και από τους επαγγελματίες του τουρισμού για την απώλεια εσόδων που έχουν με τις μειώσεις των κρατήσεων. Παρόλα αυτά όμως δεν ήταν θέμα της περιφέρειας, δεν είναι ευθύνη της περιφέρειας η μη ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, αλλά όπως είπε και ο Περιφερειάρχης, ενεργήσαμε άμεσα, διαθέσαμε ένα ποσό της τάξεως των 90.000 ευρώ και για έξοδα διατροφής των τουριστών στο νησί της Σαμοθράκης και για την «επιστράτευση» του «Anax» από το Πορθμείο Κεραμωτής – Λιμένα στο λιμάνι της Σαμοθράκης προκειμένου να μεταφέρουμε και είδη πρώτης ανάγκης αλλά και αυτοκίνητα και επιβάτες από το νησί της Σαμοθράκης. Εμείς βρισκόμαστε εδώ, συνεργαζόμαστε και με τους  επαγγελματίες της Σαμοθράκης αλλά και με το Υπουργείο Τουρισμού, τουλάχιστον στο κομμάτι της προβολής του νησιού».

«ΕΝΙΑΙΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ»

Αναφορικά με τον σχεδιασμό για τον τουρισμό στις υπόλοιπες περιοχές της ΑΜΘ, ο κ. Αντωνιάδης, διευκρίνισε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε έναν σχεδιασμό μόνον για την Ξάνθη ή για την Καβάλα ή για την Δράμα. Η περιφέρεια είναι ενιαία. Κοιτούμε το όλον της περιφέρειας και από εκεί και μετά βέβαια, περιμένουμε και τις νέες δημοτικές αρχές και τους νέους δημάρχους που εξελέγησαν στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές να ορκιστούν, προκειμένου στην συνέχεια να συνεργαστούμε με τους δήμους. Έχουμε 22 δήμους στην περιφέρεια. Θέλουμε να μπορέσουμε μέσα από την συνεργασία, την συναίνεση αλλά και την συνέργεια της τοπικής αυτοδιοίκησης του πρώτου και δεύτερου βαθμού αλλά και με τους ξενοδόχους και την ομοσπονδία των ενοικιαζόμενων δωματίων, να χαράξουμε την πολιτική τα επόμενα χρόνια. Εμείς σχεδιάζουμε, προβάλλουμε την περιφέρειά μας και οι στόχοι μας είναι, αφενός μεν η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου (και νομίζω ότι το έχουμε πετύχει σε ένα μεγάλο βαθμό, όπως προανέφερα) και αφετέρου η ανάδειξη και του θρησκευτικού τουρισμού που έχουμε σκοπό να αναδείξουμε με στοχευμένες ενέργειες αλλά και με την ανάδειξη του σημαντικού αρχαιολογικού και ιστορικού «πλούτου» που έχει η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Από εκεί και πέρα, φυσικά και η φύση, ο εναλλακτικός τουρισμός, τα μονοπάτια και ο,τι έχει σχέση με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, είναι στην προτεραιότητά της περιφέρειάς μας και ο σχεδιασμός που γίνεται και από τον περιφερειάρχη αλλά και από τον φορέα διαχείρισης του τουρισμού, έχουν ως στόχο να αυξήσουν το ΑΕΠ του τουρισμού στην περιφέρειά μας, το οποίο έχουμε πάρει από 4.2% και το έχουμε φτάσει σήμερα στο 5.8% και συνεχίζει με ανοδική τάση».

«ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΜΘ, Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ – ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ»

Κλείνοντας αναφορικά με το αν ο ίδιος, θα συνεχίσει στο…«πόστο» της αντιπεριφέρειας τουρισμού, μετά την ορκωμοσία στην ΠΑΜΘ και με την εκ νέου ανάληψη καθηκόντων για την επόμενη θητεία, κ. Αντωνιάδης σημειώνει ότι «αυτό είναι θέμα του περιφερειάρχη. Θα κάνει τις ανακοινώσεις ο ίδιος ο κ. Μέτιος για τους χωρικούς και τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες. Το ζητούμενο δεν είναι αν θα είναι ο Αντωνιάδης στην θέση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη. Το ζητούμενο είναι ότι σχεδιασμός που ξεκίνησε τα τελευταία 2.5 χρόνια από τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο θα συνεχιστεί και ότι πιστεύουμε πως έχουμε τέτοια συγκριτικά πλεονεκτήματα ως περιοχή που οφείλουμε να τα αναδείξουμε. Αυτό κάνουμε και για αυτό προσπαθούμε, προς όφελος φυσικά της τοπικής κοινωνίας. Το θετικό είναι ότι και οι επαγγελματίες αλλά και η τοπική κοινωνία έχει διαπιστώσει την «δυναμική» που έχει ο τουρισμός στην οικονομία της περιφέρειάς μας και για αυτό τον λόγο βλέπετε ότι γίνεται μια σειρά από μεγάλες επενδύσεις και στα νησιά αλλά και στο χερσαίο τμήμα της περιφέρειάς μας αλλά και την επαγγελματική πια μεταστροφή των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό και το πώς θα προσπαθήσουν και οι ίδιοι να προσελκύσουν καλύτερα το προϊόν»

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 27/8/2019}