ΝΑΤΟ και Frontex θα επιχειρούν στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό – προσφυγικό

Την ένταση των μέτρων επιτήρησης των συνόρων με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και του FRONTEX αποφάσισε στην πρόσφατη -και τρίτη κατά σειρά- συνεδρίαση του το ΚΥΣΕΑ. Η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, συγκλήθηκε με φόντο την μεγάλη αύξηση των ροών στα ελληνικά νησιά και οι αποφάσεις του συνοψίζονται ως εξής:

  • Να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών
  • Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο
  • Να αυξηθεί η εμπλοκή των Frontex – ΝΑΤΟ

Πού πάνε οι πρόσφυγες όταν αποσυμφορίζονται τα νησιά;

Ως προς την πρώτη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, περί αποσυμφόρησης, το ερώτημα που γεννάται είναι πού πάνε οι άνθρωποι που μετακινούνται από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Κατά ορισμένες πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα μετακινηθούν ακόμη 4.000 άτομα προς την ηπειρωτική Ελλάδα, την ώρα όμως, που οι οργανώσεις που παρακολουθούν το φαινόμενο, επισημαίνουν ότι οι συνθηκες διαβίωσης των μεταφερόμενων είναι κακές.

Σε ανάρτηση του The Hope Project (από όπου και το σχετικό βίντεο) διαβάζουμε:

Νέα Καβάλα!

Πριν από δύο εβδομάδες 1000 άτομα από τις πιο ευάλωτες οικογένειες από το camp της Λέσβου μεταφέρθηκαν στη Νέα Καβάλα. Οι «νέες» σκηνές, σχεδόν έχουν καταστραφεί από τους πρώτους ανέμους.

1000 άτομα σε 200 σκηνές!

Αυτό το camp (εν. της Νέας Καβάλας) βρίσκεται σε ένα σημείο της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο είναι απόλυτα εκτεθειμένο στους ανέμους. Ο χειμώνας εδώ είναι βαρύς.

Το να βάζεις τους ανθρώπους σε σκηνές στη μέση του πουθενά, δεν είναι λύση.

Η (ελληνική) κυβέρνηση συζητά τη μεταφορά επιπλέον 4.000 ατόμων από τα νησιά στην ενδοχώρα. Όμως οι δομές είναι ήδη υπερπλήρεις. Άρα θα τους βάλουν σε σκηνές. Δεν μπορείς να τους βάζεις απλά σε σκηνές στη μέση του πουθενά και να νομίζεις ότι αυτό είναι λύση. Είναι άνθρωποι. Οικογένειες με παιδιά. Έγκυες!

Κάθε χρόνο είμαστε στην ίδια θέση και κάθε χρόνο βλεπουμε σπασμωδικές κινήσεις από τις αρχές που προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Ποτέ δεν έχει υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο!

Κάθε χρόνο οι αρχές εκπλήσσονται που έρχεται ο χειμώνας!

Αλλά, αυτοί (εν. οι πρόσφυγες) είναι άνθρωποι.

Πόσους παράτυπους μετανάστες «σταμάτησε» η Τουρκία τον Σεπτέμβριο; 

Την ίδια ώρα, μία άλλη οργάνωση που παρακολουθεί τις αφίξεις παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά, ενημερώνει για τους αριθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Aegean Boat Report, μέχρι την 21η Σεπτεμβρίου έφτασαν στα ελληνικά νησιά 211 βάρκες που μετέφεραν 28.867 πρόσφυγες, με τη Λέσβο να έχει δεχθεί τους περισσότερους (σ.σ. αυτός είναι πιθανόν και ο λόγος για τον οποίο ο διοικητής του ΚΥΤ της Μόριας ενημέρωσε τον εισαγγελέα ότι δεν μπορεί να δεχθεί άλλους νεοεισερχόμενους).

Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως είναι το Aegean Boats Report «μετράει» και τις βάρκες που σταμάτησε ή διέσωσε η Τουρκική Ακτοφυλακή (TCG) καθώς και τα άτομα που συνέλαβε. Οι αριθμοί του Σεπτεμβρίου: 12894 πρόσφυγες, που επέβαιναν σε 349 βάρκες. Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα η Τουρκική Ακτοφυλακή έχει διακόψει το ταξίδι 59581 ατόμων προς την Ελλάδα. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι με βάση τις καταγραφές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν έρθει 37.183 παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες.

Στη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ πάντως μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, καθώς και οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής και παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας, Άκης Σκέρτσος.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/ 22/9/2019}