Σπ. Νταντανίδης: «Να απαλείψουμε τους διαχωρισμούς που αφήνουν τους ανθρώπους στα σπίτια τους»

Υπογραμμίζει την ανάγκη τα άτομα με αναπηρίες να διεκδικούν τα δικαιώματά τους

«Ένας διαγωνισμός δεν έχει σημασία – φαίνεται ότι ο κόπος που γίνεται τα τελευταία 18-20 χρόνια αναγνωρίζεται». Με αυτά τα λόγια ο Σπύρος Νταντανίδης, μέλος του Συλλόγου Περπατώ, εξηγεί πως σημασία δεν έχει εάν η Κομοτηνή θα αναδειχθεί η πιο προσβάσιμη πόλη της ΕΕ την 1η Δεκεμβρίου (στην τελετή ανάδειξης του νικητή μεταξύ των έξι φιναλίστ), καθώς όπως παρατηρεί «πράγματι η Κομοτηνή είναι μία πόλη φιλόξενη για ανάπηρα άτομα κι αποδεικνύεται κατ’ ουσία από τους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία το βραβείο, αλλά σημασία έχει πως αποδεικνύεται καθημερινά από τους ανθρώπους που κυκλοφορούν στην πόλη, ότι είναι ένα βιώσιμο μέρος για όλους τους δημότες».

Αναπηρία και προσβασιμότητα

Μιλώντας για την αναπηρία, ο κος Νταντανίδης σημείωσε πως «δεν είναι κάτι που έχει να κάνει με τα σώματά μας, η αναπηρία είναι κοινωνική συνθήκη, κι αυτό αποδεικνύεται από το ότι μία ράμπα μπορεί να υπάρχει, αλλά αν δεν την σεβαστούμε και δεν την αφήσουμε να χρησιμοποιηθεί, ουσιαστικά καθιστούμε τον άλλον μη λειτουργικό».

Αναφορικά με την προσβασιμότητα ή μη της Κομοτηνής, το μέλος του Περπατώ μίλησε ρεαλιστικά και δήλωσε: «Η Κομοτηνή δεν έχει παντού ράμπες, δεν είναι η πιο προσβάσιμη αρχιτεκτονικά πόλη στα Βαλκάνια, αλλά είναι σίγουρα η πιο φιλική», ενώ έφερε ως παράδειγμα επαγγελματίες της πόλης που «έχουν αντίληψη, έρχονται και μας ρωτούν στον σύλλογο τι χρειάζεται να κάνουν, θέλουν να πάνε πιο πέρα από τα πλαίσια που ορίζει ο νόμος».

Πάντως, σημείωσε πως η συνεργασία του συλλόγου με τις τοπικές αρχές, το πανεπιστήμιο και τον κόσμο είναι σε πολύ καλές βάσεις. «Με τις τοπικές αρχές έχουμε πάρα πολύ καλή σχέση, η οποία προέρχεται από το έργο που έχουμε δώσει τόσα χρόνια σαν σύλλογος και οργανισμός, κινητοποιώντας τα ανάπηρα άτομα της περιοχής, δίνοντας το κίνητρο στους ανθρώπους να μην κλειστούν στα σπίτια τους, να μην περιοριστούν, να μην μείνουμε πίσω», δήλωσε, ενώ για την παρουσία του Περπατώ στην περιοχή, εξήγησε εν πολλοίς πως έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στην τοπική κοινωνία, καθώς άλλωστε «ο σύλλογος έχοντας μία παρουσία 18 χρόνια στην Κομοτηνή η οποία πριν δεν ήταν προσβάσιμη, όσο πιο ενεργός είναι ο σύλλογος τόσο πιο προσβάσιμη γίνεται η πόλη, είναι λογικό ότι έχουμε συμβάλλει κάπως σε αυτό, έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε».

Διεκδίκηση κι όχι εφησυχασμός

«Ευελπιστούμε σε μία πόλη που θα είναι καθολικά προσβάσιμη για όλους τους κλάδους αναπηρίας, ώστε να μπορέσουμε να απαλείψουμε τις διακρίσεις και τους διαχωρισμούς που αφήνουν τους ανθρώπους στα σπίτια τους», δήλωσε ο κος Νταντανίδης.

Εξήγησε, πάντως, ότι τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει να ελπίζουν, αλλά να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. «Το να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του στιγματισμού και των διακρίσεων ξεκινάει πρώτα από τη Δομή και το Κράτος από ανθρώπους οι οποίοι παίρνουν τις αποφάσεις: μπορούμε να δούμε ακόμη περισσότερα δημόσια κτίρια προσβάσιμα, ακόμη περισσότερους ανθρώπους να προσλαμβάνουν ανάπηρα άτομα. Έχει να κάνει και με τα ίδια τα ανάπηρα άτομα, που πρέπει να διεκδικούν, να μην αφήνουν αυτά που δικαιούνται πίσω και να μπορούν να είναι ενεργοί άνθρωποι που να μην επαναπαύονται στα λίγα, αλλά να ζητάνε όλα όσα δικαιούνται», είπε αναλυτικά.

Η προσβάσιμη Κομοτηνή σε βίντεο

Πρόσφατα κυκλοφόρησε κι ένα βίντεο μέσα από το οποίο διαφημίζεται ως προσβάσιμη πόλη η Κομοτηνή, δια χειρός του Νίκου Οικονομίδη, με ένα εκ των πρωταγωνιστών τον Σπύρο Νταντανίδη, σύμφωνα με τον οποίο το βίντεο «έγινε αρκετά αυθόρμητα, σκεπτόμενοι το τι θέλουμε να κάνουμε για την Κομοτηνή, πως θέλουμε να παρουσιάσουμε δύο – τρία βασικά κομμάτια της προσβασιμότητας. Είδαμε κάποια τοπόσημα τα οποία θεωρούμε αρκετά σημαντικά και μετά απευθύνθηκε ο Δήμος σε μας, στον Περπατώ, και μας ρώτησαν ποιους αναπήρους να βάλουν στο βίντεο».

Δείτε εδώ το σχετικό Βίντεο:

{Πηγή  δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 29/11/2020}