Σύνδεση Αιγαίου με Μαύρη Θάλασσα;

Η Βουλγαρία συμφωνεί για τα “Σιδηροδρομικά Δαρδανέλλια” – Πρόταση για σύνδεση του Λιμένος Αλεξανδρούπολης με Λιμάνια του Εύξεινου Πόντου.

Θα δούμε  άραγε το όραμα των “Σιδηροδρομικών Δαρδανελλίων” να γίνεται πραγματικότητα;

Θα δούμε να ζωντανεύει το Σιδηροδρομικό δίκτυο του Έβρου, να εκσυγχρονίζεται με την ηλεκτροκίνηση, που δεκαετίες πριν, την έχουν εφαρμόσει όλες οι άλλες Βαλκανικές Χώρες;

Θα δούμε ακόμα το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να γεμίζει πλοία που θα μεταφέρουν εμπορεύματα από και προς την Μαύρη Θάλασσα;

Αυτή την θάλασσα, την δική μας, την θάλασσα των Ελλήνων, πριν ακόμα και από την Αργοναυτική Εκστρατεία, θα την δούμε να ζευγαρώνει με το Αιγαίο;

Στα εναγώνια αυτά ερωτήματα έρχεται η απάντηση από Ελλάδα και Βουλγαρία.

Σύμφωνα με το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Βουλγαρία και η Ελλάδα συμφώνησαν να επεκτείνουν τον πολυτροπικό μεταφορικό διάδρομο μεταφορών μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος συνδέει τα βουλγαρικά λιμάνια της Βάρνας και του Μπουργκάς με τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

Αυτό έγινε σαφές μετά από τη συνάντηση, στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ του υπουργού Μεταφορών, Τεχνολογίας των Πληροφοριών και Επικοινωνιών Ιβάιλο Μοσκόφσκι με τον Έλληνα υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη.

Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόταση της Βουλγαρίας το κοινό πρόγραμμα να περιλαμβάνει σύνδεση και με το λιμάνι του Ρούσε. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η πλήρης πολυτροπική χρήση των συνδυασμένων μεταφορών μεταξύ των οδικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων και ποτάμιων μεταφορών, καθώς και η άμεση σύνδεση με τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος του Δούναβη.

Και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην άποψη ότι πρόκειται για ένα έργο με υψηλή προστιθέμενη αξία το οποίο θα προσελκύσει μεγάλους επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες μεγάλες αγορές.

Στο ίδιο κλίμα είναι και η Ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Μεταφορών.

«Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης υποδέχθηκε την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017, στη Θεσσαλονίκη τον Βούλγαρο ομόλογό του, κ. Ιβαήλο Μοσκόφσκι, υπουργό Μεταφορών, Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ο οποίος προγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας.

Στη συνάντηση των δύο υπουργών Μεταφορών των δύο φίλων χωρών συζητήθηκε κατά κύριο λόγο η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την προώθηση  υλοποίησης της σιδηροδρομικής διασύνδεσης  Καβάλας-Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνα.

Το πρότζεκτ της  σιδηροδρομικής διασύνδεσης του Αιγαίου με τον Εύξεινο Πόντο με παράλληλη ανάπτυξη των  εμπορευματικών κέντρων των λιμανιών, θα αναδείξει τη σπουδαιότητα των συνδυασμένων μεταφορών  για την προώθηση του εμπορίου και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Στόχος της  συνάντησης είναι η  διαμόρφωση του πλαισίου της διακρατικής συνεργασίας  για τα επόμενα βήματα της Ελληνοβουλγαρικής προσπάθειας για ταχεία υλοποίηση του έργου, συμπεριλαμβανομένης της  αναζήτησης κοινής  χρηματοδότησης».

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω, είναι ότι ωρίμασε ο καιρός για να λάβει σάρκα και οστά το όραμα που περιγράψαμε.

Η γεωπολιτική σημασία της Αλεξανδρούπολης είναι μοναδική.

Πλησιάζει η ώρα της ανάπτυξής της σε σημαντικό κόμβο συνδυασμένων μεταφορών.

Το ευχόμαστε ολόψυχα.

{Πηγή Δημοσίευσης: http://elthraki.gr, Σ. Κ., 8/7/2017}