Μπορεί να αντιστραφεί το brain drain στη Θράκη;

Η Περιφέρεια ΑΜΘ θα «τρέξει» σχετικό πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ  

Τα δύο ίσως πιο σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τη Θράκη και είναι άμεσα συνδεόμενα, είναι η ανεργία νέων και το δημογραφικό. Από τη μία η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία νέων επί ευρωπαϊκού εδάφους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, από την άλλη η δημογραφική συρρίκνωση στη Βόρεια Ελλάδα προχωράει με ταχύτερους ρυθμούς από υπόλοιπη χώρα, με χωριά ακόμη και σε καθοριστικά για εθνικούς λόγους σημεία της υπαίθρου, να αδειάζουν από νέους, να γεμίζουν γέροντες και οι λιγοστοί κάτοικοί τους να μεταναστεύουν στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία ή ευκαιρίες.

Αυτά τα δύο θέματα θέσαμε ως ερώτηση στο πάνελ της Νέας Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή, για να λάβουμε επιβεβαίωση από τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο, ότι πράγματι οι δύο αυτοί προβληματισμοί είναι καίριοι, γι’ αυτό η διοίκηση της ΠΑΜΘ στοχεύει πρώτον ν’ αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ προκειμένου να ανοίξει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για νέους που θέλουν να επιστρέψουν, δεύτερον να δημιουργήσει νέες υποδομές στον ορεινό όγκο της οροσειράς Ροδόπης για να στηρίξει τους κατοίκους.

«Είναι δύο προβλήματα που μας απασχολούν σοβαρά και φυσικά είναι προβλήματα που απασχολούν την κεντρική κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κος Μέτιος κι αναγνώρισε πως από τη μία αρκετοί άνεργοι νέοι αλλά και μεγαλύτεροι ηλικιακά συμπολίτες μας αναζήτησαν εργασία εκτός ΑΜΘ τα τελευταία χρόνια, από την άλλη ο ορεινός όγκος Ροδόπης και Ξάνθης μειώθηκαν αισθητά, καθώς πολλοί κάτοικοι έφυγαν για εργασία στο εξωτερικό, κάτι που καταγράφεται ως πρόβλημα δημογραφικού αλλά και ανεργίας.

Τι δρομολογεί η ΠΑΜΘ

Σε αυτό το σημείο ο περιφερειάρχης εξήγγειλε πως μέσα στους επόμενους μήνες θα βγει στον αέρα «ένα πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε να προσελκύσουμε νέους της ΑΜΘ, που πλέον ζουν κι εργάζονται αλλού, ώστε να επιδοτήσουμε αρκετά καλά αμειβόμενες θέσεις σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας για μερικά χρόνια».

Παράλληλα, μίλησε για την σχεδιαζόμενη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) στον ορεινό όγκο της οροσειράς Ροδόπης. «Μαζί με την ΟΧΕ Πολιτισμού, το είχαμε σχεδιάσει αλλά δεν προλάβαμε να το εφαρμόσουμε λόγω των αναγκών που προέκυψαν για την υγεία και τη στήριξη των επιχειρήσεων στην πανδημία, θα δημιουργήσουμε μία νέα ΟΧΕ στον Ορεινό Όγκο, όπου θα γίνουν σημαντικές υποδομές, για να αναδείξουμε την οροσειρά Ροδόπης, τα εθνικά πάρκα, στα στενά του Νέστου κι όλα τα θέματα περιβάλλοντος στην Περιφέρειά μας, που είναι μία μεγάλη υπόθεση, ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον με πανέμορφα σημεία» σημείωσε.

Για τα παραπάνω αναμένονται αναλυτικές ανακοινώσεις μέχρι το καλοκαίρι, ενώ εμείς θα καταγράψουμε εάν αυτές οι δύο ενέργειες έχουν τη μεγάλη δυναμική που χρειάζεται, ώστε να μειωθεί η ανεργία νέων στον τόπο και να τονωθεί ξανά δημογραφικά η περιοχή.

Στο ότι μέσα από το νέο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, τις επεκτάσεις υφιστάμενων εργοστασίων, την πρόσληψη 100 συνοριοφυλάκων με κριτήρια εντοπιότητας σιγά-σιγά ανοίγουν θέσεις εργασίας στον τόπο, ανέδειξε ο πρόεδρος ΝΔ Ροδόπης Γιάννης Τζαμπάζης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν πρέπει να ωραιοποιούμε την κατάσταση.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 1/2/2023}