Μεταφέρονται στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης αρχαία που που φυλάσσονταν στη Κομοτηνή

Στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Αλεξανδρούπολης, επρόκειτο να μεταφερθούν τα αρχαία που φυλάσσονταν στο Μουσείο Κομοτηνής, με την φροντίδα των αρμόδιων υπηρεσιών.

«Μέρος αυτών θα εκτεθεί στο νέο μουσείο Αλεξανδρούπολης. Στο νέο έργο περιλαμβάνεται η οργάνωση των αποθηκών και η νέα έκθεση», μας ενημερώνει σχετικά η αρχαιολόγος-μουσειολόγος Νάγια Δαλακούρα. Μεταξύ των αρχαίων ξεχωρίζουν πέντε πήλινες σαρκοφάγοι, που αναμένεται να συμπεριληφθούν στην έκθεση του νέου μουσείου Αλεξανδρούπολης.

Συνολικά, τα αντικείμενα θα συσκευαστούν με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα από μεταφορική εταιρία, με τη φροντίδα και την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου. Στην «επιχείρηση» θα εμπλακούν 3 τεχνικοί έργων τέχνης, 1 φορτηγό μεταφοράς έργων τέχνης και 13 κιβώτια ειδικά για μεταφορά έργων τέχνης.

Η εκκρεμότητα της μεταφοράς των αρχαιοτήτων του Έβρου από την Κομοτηνή στην Αλεξανδρούπολη θα έχει λυθεί μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψε η Εφορεία με μεταφορική εταιρεία που έχει έδρα την Ελευσίνα. Το κόστος για τις εργασίες και τις υπηρεσίες που θα παρέχει η εταιρεία ανέρχεται σε περίπου 23.200 ευρώ.

Με έκθεση ανοίγει τις «πύλες» του το μουσείο

Μπορεί το έργο «Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης», βάσει χρονοδιαγράμματος, να ολοκληρώνεται προς τα τέλη 2020, όμως το μουσείο αναμένεται να ανοίξει τις «πύλες» του το επόμενο διάστημα, με περιοδική έκθεση.

Πιο αναλυτικά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου με ιδιαίτερη χαρά ανακοίνωσε ότι «το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό με την περιοδική έκθεση «Αρχαιολογική Τεκμηρίωση της ανασκαφής του νεολιθικού οικισμού στη Μάκρη».

Η έκθεση έχει ως πρωταρχικό στόχο να φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με πτυχές του κοινωνικοπολιτισμικού πλαισίου ενός από τους παλαιότερους μέχρι σήμερα προϊστορικούς οικισμούς στον χώρο της Αιγαιακής Θράκης, μέσα από εποπτικό ενημερωτικό υλικό, αντίγραφα σημαντικών ευρημάτων και ποικίλες δραστηριότητες.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr, από xronos.gr, 5/11/2017}