«Το Μουσείο είχε τη δική του ιστορία»

Με αγαστή επιτυχία, τα 20α γενέθλια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων

Τα εικοστά γενέθλια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων «ολοκληρώθηκαν» με αγαστή επιτυχία το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου 2020.

Κατά την έναρξη χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Χουσεΐν Χ. Ζεϊμπέκ, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γεώργιος Τσιτιρίδης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Β. Ελλάδος κ. Σωτήρης Παπανικολάου. Γραπτό χαιρετισμό απέστειλαν η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κα Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, η πρώην Υπουργός Πολιτισμού κα. Ελισάβετ Παπαζώη που είχε εγκαινιάσει το μουσείο και ο Ξανθιώτης λόγιος κ. Θανάσης Μουσόπουλος.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ομιλία του κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλου, Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων με τίτλο «Ιστορικό της ίδρυσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων» καθώς και της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης κας Κωνσταντίνας Καλλιντζή με τίτλο «Είκοσι χρόνια Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων». Κατόπιν, το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης συγκεντρώθηκε γύρω από την Προϊσταμένη για το καθιερωμένο σβήσιμο των κεριών! Εκτός προγράμματος και κατόπιν παράκλησής του, ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας των Αβδήρων κ. Δημήτριος Βουρβουκέλης μίλησε στο κοινό για θέματα σχετικά με την ίδρυση του Μουσείου.

Στη συνέχεια, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης Ιωάννα Βαΐτση, Ευαγγελία Δρίγκα, Μαρία Ευφραιμίδου, Ολυμπία Ζέρβα, Πολυξένη Κορέτσι, Αρντά Ντουρμούς, Ζωή Παπασταθοπούλου, Λυδία Ταμπουρίδου και Βασιλική Τσίμπου πλημμύρισαν την αίθουσα με ήχους αποδίδοντας ορχηστρικά κομμάτια με τις κιθάρες τους.

Στην είσοδο του κτηρίου το κοινό μπορούσε να περιδιαβεί γοργά στην ιστορία του Μουσείου μέσω σχετικής φωτογραφικής έκθεσης απολαμβάνοντας παράλληλα εδέσματα και αβδηρίτικο κρασί. Τέλος, προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα.

Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε το γεγονός ότι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μουσείου, αρκετοί παλιοί συντελεστές της δημιουργίας του, συνταξιούχοι ή εργαζόμενοι με άλλη ιδιότητα σήμερα: ο αρχιτέκτων-μηχανικός Νίκος Σουλάκης, υπεύθυνος της μουσειολογικής μελέτης, οι αρχαιολόγοι Ελισάβετ Ιωακειμίδου και Παρασκευή Ευθυμίου, οι συντηρητές Γιάννης Λαϊνίδης, Παναγιώτης Τζαννετάκης και Κατερίνα Χρήστου, η σχεδιάστρια Νεραντζιά Γκαρσίδου, ο αρχιτεχνίτης Νίκος Γλες. Παρόντες ήταν οι επίτιμοι Έφοροι Αρχαιοτήτων Νικολίτσα Κοκκοτάκη και Δημήτρης Μάτσας και εκλεκτά μέλη της αρχαιολογικής κοινότητας: η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας και ανασκαφέας του Πολυστύλου Σταυρούλα Δαδάκη, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Ματθαίος Κουτσουμανής, η Ευδοκία Σκαρλατίδου, ανασκαφέας των Αβδήρων, η Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης Ευαγγελία Λαϊνίδου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου. Η πρώην Δήμαρχος Αβδήρων κα Εύα Τσακίρη ήταν επίσης παρούσα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον Διευθυντή, τους καθηγητές και τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, στον ανώνυμο δημιουργό και χορηγό της καλλιτεχνικής κατασκευής για τα εικοσάχρονα, στη γραφίστρια Ευτυχία Ηλιάδου καθώς και σε όλο το προσωπικό της Υπηρεσίας μας για την συμβολή τους στην επιτυχημένη πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Τέλος, ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, τους επίσημους προσκεκλημένους, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους εκπροσώπους τοπικών φορέων καθώς το αγαπητό μας κοινό.

Ευχόμαστε στην επόμενη δεκαετία να υπάρξουν πολλές δημιουργικές και εμπνευσμένες συναντήσεις!

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 26/1/2020}