Διαδικασία παράδοσης- παραλαβής στις Μουφτείες Ξάνθης και Κομοτηνής: Οι Μουφτήδες ήταν εκεί αλλά… οι νέοι τοποτηρητές δεν ήρθαν!

Αποκλειστικές δηλώσεις του Συνηγόρου κ. Ιωάννη Ανδρούτσου

Οι νέοι τοποτηρητές στις Μουφτείες Ξάνθης και Κομοτηνής ορίσθηκαν ως γνωστόν την περασμένη Παρασκευή και θα έπρεπε να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα εντός τριών εργάσιμων ημερών, ωστόσο δεν προσήλθαν σήμερα αν και αναμένονταν, με αποτέλεσμα να μην γίνει σε καμία από τις δύο Μουφτείες η προβλεπόμενη διαδικασία παράδοσης- παραλαβής.

Η «Θ» βρέθηκε σήμερα το πρωί στην Μουφτεία Ξάνθης, προκειμένου να καταγράψει την «παράδοση – παραλαβή», η οποία ωστόσο δεν έγινε, όπως προαναφέρθηκε.

Μάλιστα αυτή θα γίνονταν παρουσία και της επιτροπής που καταρτίζεται από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Παπαθανασίου, τον Σχολικό Σύμβουλο Μειονοτικών Σχολείων Ξάνθης κ Μεχμέτ Νιζάν και τον Πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας κ. Χαλήλ Καράνταη.

Ωστόσο τα «σκήπτρα» του απερχόμενου Μουφτή Ξάνθης κ. Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, ο οποίος παραβρέθηκε, δεν τα παρέλαβε (τουλάχιστον σήμερα Δευτέρα) ο νέος Τοποτηρητής κ. Μπιλάλ Καρά Χαλήρ.

Το «παρών» στην Μουφτεία Ξάνθης, έδωσε σήμερα και ο Συνήγορος εκ Θεσσαλονίκης του κ. Σινίκογλου, κ. Ιωάννης Ανδρούτσος, ο οποίος μάλιστα μίλησε στην «Θ» σχετικά με την παρουσία του, αλλά και τα επόμενα βήματα του Μουφτή Ξάνθης, ο οποίος προσφεύγει πλέον στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο κ. Ανδρούτσος, απάντησε και σε ερώτηση για το αν «συνδέεται» η υπόθεση των Μουφτήδων (και αν αποτελεί πολιτικό αντάλλαγμα) με τον…επαναπατρισμό των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών, οι οποίοι παρέμεναν για πολλές ημέρες «όμηροι» στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

«Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας»

Ειδικότερα ο κ. Ανδρούτσος ανέφερε επακριβώς ότι «σήμερα βρισκόμαστε εδώ, τηρώντας την νομιμότητα και δεδομένου ότι υπάρχει μια διαπιστωτική πράξη για την απόλυση του Σοφολογιότατου Μουφτή Ξάνθης και έχει οριστεί μια επιτροπή για να κάνει παράδοση – παραλαβή της Μουφτείας Ξάνθης στον τοποτηρητή που διορίστηκε.

Οπότε εμείς, είμαστε εδώ τηρώντας την νομιμότητα και ο σοφολογιότατος Ξάνθης θέλει να είναι εδώ ώστε όλα να γίνουν με όλες τις εγγυήσεις που προβλέπονται.

Σε ο,τι αφορά το δικαστικό κομμάτι, το οποίο δεν χειρίζομαι προσωπικά αλλά γνωρίζω, θα γίνει στο άμεσο μέλλον προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως προβλέπεται και εκεί θα αποφασισθεί η συνταγματικότητα ή μη αλλά και η ακύρωση ή μη των συγκεκριμένων πράξεων. Το ΣτΕ θα κρίνει σχετικά με το αν είναι συνταγματική ή νόμιμη η αντικατάσταση του Μουφτή (όχι μόνο της Ξάνθης αλλά και της Κομοτηνής).

Το θέμα της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το χειρίζονται συνάδελφοι από την Αθήνα. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γνωρίζουμε λεπτομέρειες, απλώς αυτές οι ενέργειες υπάρχουν».

«Πεποίθηση πολλών το…αντάλλαγμα – νεφελώδες το θέμα εκλογής ή επιλογής μουφτή»

Αναφορικά με το αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ των δύο εξελίξεων (απομάκρυνση Μουφτήδων – Απελευθέρωση Στρατιωτικών) ο κ. Ανδρούτσος σημειώνει επακριβώς ότι «δεν μπορώ να το πω αυτό. Είναι πεποίθηση πολλών, έχει περάσει από το μυαλό πολλών, συγχρονίζεται βέβαια, αλλά δεν μπορώ να σας πω ότι συμφωνώ με μια τέτοια άποψη, απλά γνωρίζω αυτό που περνά από το μυαλό πολλών σχετικά με το θέμα του ανταλλάγματος.

Η αλήθεια είναι πως είναι και λίγο νεφελώδες το θέμα εκλογής ή επιλογής του Μουφτή.

Ο Υπουργός Παιδείας σε μια δήλωσή του διευκρινίζει μόνο ότι δεν μιλάμε για εκλογές αλλά από την άλλη από διάφορους κύκλους βγαίνει ότι μιλάμε για εκλεκτορικά «σώματα». Αυτά γνωρίζω και εγώ από τα δημοσιεύματα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ουσιαστικά ποια είναι η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας επάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Προς το παρόν έχουμε μπροστά μας την διαπίστωση της αυτοδίκαιης απόλυσης των Μουφτήδων και την τοποθέτηση των τοποτηρητών και το θέμα της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που αυτό ο καθένας θα έπρεπε να το θεωρεί «δεδομένο» ότι θα συνέβαινε, αφού ήταν πολύ ξαφνικό για όλους και έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» και για τους Μουφτήδες αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες της Ξάνθης και της Κομοτηνής».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 20/8/2018}