Στο φως όλο και μεγαλύτερο μέρος της πόλης στη χερσόνησο της Μολυβωτής

Ενθουσιασμένοι από την ανασκαφική εμπειρία - Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ανασκαφή, με τη δεύτερη οικία της πόλης να δίνει ακόμα περισσότερα στοιχεία για τη ζωή και τους κατοίκους σε αυτή

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της πρώτης χρονιάς της δεύτερης φάσης της ανασκαφής στη Χερσόνησο της Μολυβωτής, με την ανασκαφική περίοδο να ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου, και πραγματοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα που εκπροσωπείται από το πανεπιστήμιο του Princeton.

Εδώ και έξι εβδομάδες προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί μαθητές από το Πανεπιστήμιο του Princeton, μαζί με εθελοντές από τα Τμήματα  Ιστορίας και Εθνολογίας και Παρευξείνιων Χωρών και, υπό την επίβλεψη των υπεύθυνων αρχαιολόγων από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, αποκάλυψαν ακόμα μία οικία της πόλης, την επονομαζόμενη Οικία του Ερμή, ενώ σημαντικά ευρήματα απέδωσε και η επιφανειακή έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος εκτός των ορίων της αρχαιολογικής απαλλοτρίωσης.

Σημαντικά ευρήματα όμως υπήρξαν και στις τομές που έγιναν σε σημεία κοντά σε δημόσιο κτίριο, πιθανότατα ναό, που βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τα τείχη της πόλης.

Η ανασκαφή γίνεται υπό τις οδηγίες των αρχαιολόγων κ. Δόμνας Τερζοπούλου, κ. Μαρίνας Τασακλάκη και κ. Nathan Arrington, και παρά το γεγονός ότι οι εργασίες στο πεδίο ολοκληρώνονται, ο χειμώνας των αρχαιολόγων θα είναι εργώδης, μιας και θα γίνει ανάλυση των ευρημάτων  της χρονιάς ώστε να γίνει ο προγραμματισμός της ανασκαφής για το επόμενο καλοκαίρι του 2020.

Οι αρχαιολόγοι στάθηκαν στην πολύ καλή συνεργασία που είχαν με τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή τόσο στις τομές που έχουν κάνει εκτός του απαλλοτριωμένου χώρου, όσο και στην επιφανειακή έρευνα, οι οποίοι ήταν φιλόξενοι και τους υποδέχτηκαν θετικά.

[Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:]

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, του Κώστα Μαρκενδούδη, 26/7/2019}