Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον άδικο σφαγιασμό των κατοίκων του Καρυοφύτου το 1944

Οι φετινές εκδηλώσεις για τον  άδικο σφαγιασμό των κατοίκων του Καρυοφύτου από τους Βουλγάρους,  στις 9 Σεπτεμβρίου 1944, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 στο Καρυόφυτο.

Το πρωί της ημέρας, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Καρυοφύτου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμονος, ενώ ακολούθησε Τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους,  ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νικόλαος Ευφραιμίδης, , ο Υποδιοικητής του Δ΄ ΣΣ, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης,  ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης κ. Γιάννης Μπούτος, οι Αντιδήμαρχοι Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης, κ. Γιάννης Ζερενίδης και κ.Απόστολος Ελευθεριάδης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρυοφύτου κ. Διαμαντής Σερεφιάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης, κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, κα. Ελισάβετ Παυλίδου και πλήθος κόσμου.

Τιμές απέδωσε,   Άγημα και η Στρατιωτική Μουσική του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Το Ιστορικό

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1944, Βουλγαρικό Στρατιωτικό Απόσπασμα, έλαβε εντολή να εκτελέσει τους Έλληνες Χριστιανούς κατοίκους του Καρυόφυτου και να κάψει το χωριό.  Έτσι κι έγινε, τριάντα οκτώ (38) αθώοι Έλληνες εσφάγησαν και μαζί μ’ αυτούς και ο Βούλγαρος Πρόεδρος του χωριού.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 23/9/2019}