Χαμηλούς τόνους στα ελληνοτουρκικά κράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κομοτηνή

Δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους παραγωγικούς φορείς της Ροδόπης στην Κομοτηνή, κατά την επίσκεψή του την Τρίτη στο Νομό Ροδόπης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε τα ζητήματα που έθεσαν υπόψη του πάνω από 15 εκπρόσωποι φορέων, και τα οποία αφορούσαν κατά κύριο λόγο το αναπτυξιακό προφίλ της περιοχής.

Την αναφορά του στα ελληνοτουρκικά, δεδομένης της κρίσης που διάγουν οι σχέσεις των δύο χωρών, ο πρωθυπουργός την άφησε για το «φινάλε» της ομιλίας του και αφού είχε συμπληρώσει δύο ώρες ακούγοντας τα τοπικά αιτήματα (σ.σ. τα οποία έχουν ειπωθεί πάμπολλες φορές).

Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε την αρμονική συνύπαρξη Ελλήνων και Μουσουλμάνων στη Θράκη χαρακτηρίζοντας την «παράδειγμα προς μίμηση» εντός και εκτός Ελλάδας και διευκρίνισε ότι κατά την άποψή του «τα ζητήματα αυτά που αφορούν τη Θράκη να μείνουν έξω, τελείως έξω από αυτή την αντιπαράθεση (εν. Ελλάδας – Τουρκίας) και να μη γίνονται ερμηνείες που διαστρεβλώνουν και την ιστορία αλλά και το νομικό καθεστώς που διέπει τη μουσουλμανική μειονότητα και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους, όπως αυτά απορρέουν από τη συνθήκη της Λοζάνης».

Αυτή ήταν και η μοναδική φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά σπάζοντας την «παράδοση» που θέλει τη Θράκη να αποτελεί τόπο αποστολής μηνυμάτων προς την Τουρκία από τους πολιτικούς που κατά καιρούς την επισκέπτονται (ανεξαρτήτως κόμματος).

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 26/2/2020}