Μήνυμα προς την Τουρκία αλλά και την… Eldorado από τον Κ. Μητσοτάκη

«Επαναδιαπραγματευόμαστε τη σύμβαση, η οποία θα περιλαμβάνει τους όρους για τις εναπομείνασες επενδύσεις»

Μεγάλη δημοσιότητα πήρε χθες η συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στην καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail». Η συνέντευξη αφορούσε κυρίως την ελληνική οικονομία, τα διεθνή και δη τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει μεταξύ άλλων: «Δεν θα επιτρέψουμε καμία τουρκική δραστηριότητα που να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας […]. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της Τουρκίας. Και αν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, τότε είμαστε ανοιχτοί (στο ενδεχόμενο να προσφύγουμε) σε διεθνή δικαιοδοσία. Αλλά, οι κόκκινες γραμμές δεν μπορούν να παραβιαστούν από κανέναν».

Η εφημερίδα πάντως, ως καναδική, λογικό είναι να ενδιαφέρθηκε και για το μέλλον των καναδικών επενδύσεων στην Ελλάδα, με έναν από τους βασικούς «παίκτες» την καναδική Eldorado Gold με θυγατρική στην Ελλάδα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ανάμεσα στις σημαντικές καναδικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιλαμβάνεται και αυτή της Eldorado Gold στη Χαλκιδική.

Στη συνέντευξη ο κος Μητσοτάκης απάντησε: «Από το περασμένο καλοκαίρι έχουμε εκδώσει μια σειρά από άδειες που είχαν καθυστερήσει αδικαιολόγητα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή επαναδιαπραγματευόμαστε τη σύμβαση, η οποία θα περιλαμβάνει τους όρους για τις εναπομείνασες επενδύσεις, ώστε να διατηρηθούν στο ακέραιο οι θέσεις εργασίας, να ελαχιστοποιηθεί το περιβαλλοντικό κόστος και να παρέχονται δεσμεύσεις κοινωνικής υπευθυνότητας στην τοπική κοινωνία. Είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε πολύ σύντομα σε συμφωνία». 

Αναμένουμε να δούμε τι σημαίνει αυτό στην πράξη και εάν η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ξεκινήσει έναν ακόμη κύκλο αντιδράσεων.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 6/1/2020}