Έμμεσο μήνυμα Παναγιωτόπουλου-Πάιατ στην Τουρκία από Αλεξανδρούπολη

Ξανά στο επίκεντρο το λιμάνι Αλεξανδρούπολης στρατιωτικά, εμπορικά και ενεργειακά

Με το βλέμμα στην «ασφάλεια» και την «σταθερότητα» στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, βρέθηκε χθες Παρασκευή 07/05 στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Ο πρέσβης κατέφτασε το πρωί στο λιμάνι, συνοδεία του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, στο περιθώριο της κοινής ΝΑΤΟικής άσκησης Defender Europe 2021.

Για «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί τα τελευταία δύο χρόνια στην στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη έκανε λόγο ο Τζέφρι Πάιατ από το πόντιουμ, μετά την περιήγησή του στο λιμάνι. Ζήτησε, μάλιστα, από τις δύο πλευρές «να είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για το τι έχουμε πετύχει στην Αλεξανδρούπολη», ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα «εξαιρετικό σύμμαχο» των ΗΠΑ.

Αυτή ήταν η έκτη επίσκεψή του στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης τα τελευταία δύο χρόνια, θύμισε, ενώ προανήγγειλε πως η ανανεωμένη κοινή αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ θα εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τη σχέση των δύο χωρών και την «στρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης», όπως ισχυρίστηκε. Η διευρυμένη αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ «δείχνουν σε όλο τον κόσμο», είπε ο Πάιατ, «πως Ελλάδα και ΗΠΑ στέκονται πλάι-πλάι και στηρίζουν την σταθερότητα στην περιοχή» μεταφέροντας εμμέσως μήνυμα προς την Τουρκία, ενώ σε άλλο σημείο του λόγου του χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «σταθεροποιό δύναμη στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Νοτιανατολική Ευρώπη».

Αναφορικά με τις επενδύσεις στην περιοχή, που σχετίζονται γύρω από τους αγωγούς και τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου, είπε πως αποτελούν «παράδειγμα» στο δρόμο της απολιγνιτοποίησης, ενώ επίσης θύμισε πως αμερικανικά επενδυτικά σχήματα διεκδικούν την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Η Ελλάδα έχει την ετοιμότητα να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα»

Για «κοινές προκλήσεις» και «κοινές απειλές», οι οποίες «πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα και ενότητα» στην περιοχή, έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» και χώρα που επιδιώκει ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονές της, με δύο προϋποθέσεις, την τήρηση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. «Υπογραμμίζουμε από την ακριτική Αλεξανδρούπολη προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα έχει πάντα την ετοιμότητα να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα το πράξει αποφασιστικά και αποτελεσματικά εφόσον απαιτηθεί», είπε, μεταφέροντας κι αυτός έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία. Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει «αμοιβαία επωφελή» και «στρατηγικού χαρακτήρα» την συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, ενώ έκανε λόγο για «κοινή θέληση» των δύο πλευρών να επεκτείνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους και στην Αλεξανδρούπολη, στο περιθώριο της νέας αμυντικής συμφωνίας των δύο κρατών.

Ως προς την κοινή άσκηση Defender 2021, θύμισε πως σε αυτή συμμετέχουν 26 χώρες συνολικά και η μεγάλη εμπλοκή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε αυτή αποδεικνύει την «άριστη συνεργασία» Ελλάδας-ΗΠΑ και τον «μεγάλο στρατηγικό χαρακτήρα του λιμανιού», σύμφωνα πάντα με τον ίδιο. Ο υπουργός χαρακτήρισε «θετικά» τα αποτελέσματα αναβάθμισης του λιμανιού, καθώς πλέον μπορεί να υποδέχεται μεγάλα πλοία (όπως πρόσφατα το Endurance και στο περιθώριο της Defender το Liberty). Ο υπουργός υποσχέθηκε πως οι επενδύσεις γύρω από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης «θα συμβάλουν στην τόνωση της οικονομίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας».

«Κόμβος» το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Της τοποθέτησης Παναγιωτόπουλου, προηγήθηκε χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνου Χατζημιχαήλ, ο οποίος σημείωσε πως Ελλάδα και ΗΠΑ ενώνονται με «δεσμούς φιλίας 200 ετών». Τις κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες Ελλάδας-ΗΠΑ στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης, τις χαρακτήρισε «αμοιβαία επωφελείς» που αποδεικνύουν τον «πρωτεύοντα ρόλο» της Αλεξανδρούπολης «στις περιφερειακές εξελίξεις».

Όσο για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης καθ’ αυτό, το χαρακτήρισε «κόμβο» εμπορικό, ενεργειακό και στρατιωτικό, εξαγγέλλοντας ότι το επόμενο διάστημα θα μεγαλώσει και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, κάτι που θα έχει «άμεσο αποτύπωμα στην τοπική οικονομία», όπως υποσχέθηκε.

Κοινή άσκηση στο Πετροχώρι Ξάνθης

Κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ και στο Πετροχώρι Ξάνθης, στο πλαίσιο της Defender Europe 2021, προανήγγειλε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Την άσκηση, κατά δήλωσή του, θα παρακολουθήσει και ο Τζέφρι Πάιατ.

«Διαπιστώνουμε την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας-ΗΠΑ», δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, χαρακτηρίζοντας την «φιλία» των δύο χωρών «βαθιά ριζωμένη διαχρονικά», με κοινό στόχο των δύο κρατών «την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή». Χαρακτήρισε, τέλος, την περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ ως «στόχο προτεραιότητας» και των δύο χωρών.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 9/5/2021}