Μετ’ εμποδίων η ολοκλήρωση του κάθετου οδικού άξονα

Δρόμος ταχείας κυκλοφορίας η παλαιά εθνική οδός του Έβρου – Άγνωστη η παράδοση του έργου, λόγω απαλλοτριώσεων σε Λύρα και Προβατώνα

Απάντηση έδωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά  με την μετ΄ εμποδίων πορεία εργασιών ολοκλήρωσης του Καθέτου Οδικού Άξονα και συγκεκριμένα του τμήματος Αρδάνιο-Μάνδρα.

Με την ερώτηση τέθηκε το ζήτημα των καθυστερήσεων στο έργο εξαιτίας των εκκρεμών απαλλοτριώσεων (όπως, Προβατώνα – Λύρα κ.ά) της έλλειψης λατομικών χώρων, των χρονοβόρων διαδικασιών αδειοδότησης χώρων απόληψης αδρανών υλικών, των εναλλαγών αναδόχων κλπ.

Στην απάντησή του το Υπουργείο περιγράφει την πορεία των εργασιών με τεχνικές και οικονομικές λεπτομέρειες, οι οποίες ωστόσο πιστοποιούν την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία του έργου μετά το 2015.

Είναι προφανές ότι έως το 2015 η πορεία απορρόφησης των κονδυλίων όπως αυτή παρατίθεται στην επίσημη απάντηση της αναδόχου, είχε ομαλή ροή, καθώς είχε απορροφηθεί το μισό ποσό του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων, με τα οποιαδήποτε εμπόδια, προχωρούσαν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Μετά το 2015 το σκηνικό τόσο ως προς τις διαδικασίες αλλά και ως προς τις προδιαγραφές του έργου άλλαξε άρδην. Υπήρξε δραματική επιβράδυνση   στην απορρόφηση των κονδυλίων & στις διαδικασίες των απαλλοτριώσεων (σε Προβατώνα – Λύρα κ.ά) .

Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στο αρμόδιο υπουργείο γιατί το σύνολο της προόδου του έργου βρίσκεται σχεδόν στο μηδέν, ενώ αυτό συρρικνώθηκε ως προς το μέγεθος και την συνολική αποτελεσματικότητά του.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στα πλαίσια των κοινών δηλώσεων με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό αφορούσαν έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας που θα ενώνει το Ορμένιο με το Αρδάνιο!

Είναι επιβεβλημένο να δοθούν διευκρινήσεις από την κυβέρνηση σε ποιόν ακριβώς δρόμο ταχείας κυκλοφορίας αναφέρεται την στιγμή που παραδίδει έναν κάθετο άξονα που υπολείπεται προδιαγραφών!!

Το ζήτημα θα τεθεί με Νέα Γραπτή Ερώτηση προς το αρμόδιο υπουργείο, καθώς ένας Νομός &  οι κάτοικοί του αλλά και η ανάδοχος εταιρεία είναι όμηροι ενός έργου υποδεέστερου των προσδοκιών.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, 24/11/2018}