“Μεταμορφώνουν” παλιές χωματερές του Φαναρίου σε πράσινες νησίδες

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής Π. Καραφύλλης δηλώνει τη διαθεσιμότητα των εθελοντών να επέμβουν με δενδροφυτεύσεις και σε άλλα μέρη

Μετά τα πρωτοβρόχια ξεκίνησε η νέα φυτευτική περίοδος. Έτσι μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής μαζί με θηροφύλακες πραγματοποίησαν  εθελοντική δεντροφύτευση σε δύο θέσεις, αποκατεστημένες χωματερές (ΧΑΔΑ), στο Φανάρι (μετά από σχετικό αίτημα στον Δήμο Κομοτηνής και κίνηση όλων των νομότυπων διαδικασιών). Στόχος είναι η δημιουργία “πράσινων νησίδων” στο γυμνό από βλάστηση κάμπο της Ροδόπης. Όπως τονίζει στον “Χ” ο πρόεδρος του συλλόγου Παναγιώτης Καραφύλλης, με την ανάπτυξή τους τα καρποφόρα δέντρα και οι θάμνοι, εκτός από περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, θα προσφέρουν νέες θέσεις κάλυψης και φωλεοποίησης καθώς και τροφή για την άγρια πανίδα.

Οι εργασίες στο χώρο θα ολοκληρωθούν εντός του επόμενου μήνα, ενώ προγραμματίζονται και άλλες παρόμοιες δράσεις, οι οποίες – σύμφωνα με το κάλεσμα του προέδρου – μπορούν να γίνουν σε διάφορα σημεία του νομού Ροδόπης, καθώς όπως είπε “ψάχνουμε να βρούμε και άλλες περιοχές σε χωριά της περιοχής, είμαστε στην διάθεση να σπείρουμε κι άλλες εκτάσεις, πάντα με τον νόμιμο τρόπο και τις άδειες, είμαστε διατεθειμένοι σε όποιο χωριό να μας φωνάξουν να πάμε”. Αναφορικά με καθαυτή την δεντροφύτεση στο Φανάρι, ο πρόεδρος εξήγησε πως “είναι περιφραγμένο μέρος, μπήκαν οι θηροφύλακες και οι εθελοντές μας καθάρισαν, τα σπείραμε, τα ποτίσαμε και σε μερικά χρόνια θα καρποφορήσουν”, και θύμισε σε όλους πως αντίστοιχες πρωτοβουλίες έγιναν “και πέρσι και πρόπερσι σε άλλα σημεία του νομού, κι έχουν πιάσει σχεδόν όλα τα δεντράκια, όσα δεν έχουν φυτρώσει τα αντικαταστήσαμε. Τα περιποιούμαστε, τα ποτίζουμε και τα προσέχουμε”.

Για την επιλογή τοποθέτησης κατά 90% καρποφόρων δέντρων, ανέδειξε ο κος Καραφύλλης πως αυτή γίνεται “για να μπορούν και τα πουλιά και τα ζώα να τρέφονται από τους καρπούς που θα πέφτουν κάτω”.

Προσέχουμε στο κυνήγι!

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Παναγιώτης Καραφύλλης για μία ακόμη φορά θέλησε να επιστήσει την προσοχή των κυνηγών. “Οι κυνηγοί πρέπει να προσέχουν, να φορούν πάντα το πορτοκαλί γιλέκο τους, που είναι πολύ σημαντικό, γιατί και οι ποινές είναι βαριές”, εξήγησε ενώ θύμισε επίσης πως “φέτος έχουμε θρηνήσει θύματα σε όλη την Ελλάδα, φέτος σε Δράμα και Καβάλα”. Καταληκτικά έδωσε μία χρήσιμη συμβουλή: “Θέλει προσοχή, κρατάμε όπλο στα χέρια μας. Πρέπει πρώτα να βλέπουμε το θήραμα με τα μάτια μας, δεν πρέπει να βαράμε σε θάμνους που κουνιούνται”.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 4/11/2018}