Με καλωδιώσεις και εξοπλισμό της “ΠΡΙΣΜΑ Ηλεκτρονικά” η διαστημική αποστολή στον Ήλιο

Σήμερα το πρωί (περίπου στις 06:00 ώρα Ελλάδας) έγινε η εκτόξευση του δορυφόρου Solar Orbiter με ένα μεγάλο αμερικανικό πύραυλο Atlas V από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Θα είναι η δεύτερη διαστημοσυσκευή που θα ρίξει περισσότερο φως στα μυστήρια του Ήλιου, παράλληλα με το σκάφος Parker Solar Probe της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο εκτοξεύθηκε πριν ενάμισι χρόνο και ήδη έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από το άστρο μας. 

H εβρίτικη εταιρεία Πρίσμα Ηλεκτρονικά είναι μία εκ των κατασκευαστών του δορυφόρου. Η Πρίσμα Ηλεκτρονικά κατασκεύασε ιδιαίτερα πολύπλοκες καλωδιώσεις και εξοπλισμό, που χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο των συστημάτων του δορυφόρου με προδιαγραφές Διαστήματος. Το συνολικό κόστος του τριετούς έργου ανήλθε σε άνω του ενός εκατομμυρίου Ευρώ, καθιστώντας το ως ένα από τα πιο σημαντικά κατασκευαστικά έργα Διαστήματος για την Ελλάδα. Η Εταιρία συμμετείχε στο έργο με απόλυτη επιτυχία, γεγονός που επιστεγάζεται από την «συγχαρητήρια επιστολή» της AIRBUS Defence & Space προς την Πρίσμα Ηλεκτρονικά, η οποία επιβραβεύει το εξαιρετικής ποιότητας αποτέλεσμα των παραδοτέων.

Ο κ. Γιώργος Γιορδαμλής, Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρίας δήλωσε:

«Βάσει στρατηγικού σχεδιασμού και ενεργειών, η εταιρία επενδύει συστηματικά τα τελευταία χρόνια σε προσωπικό και εξοπλισμό, με σκοπό την καθιέρωση της, ως έναν αξιόπιστο προμηθευτή ηλεκτρονικών και καλωδιώσεων σε ιδιαίτερα απαιτητικά έργα. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε κατορθώσει να κάνουμε αρκετά βήματα με πολύ μεγάλη προσπάθεια και επιμονή. Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για την εταιρία και ιδιαιτέρως για το προσωπικό, στο οποίο οφείλεται η έως τώρα πορεία. Σήμερα γιορτάζουμε όλοι μαζί την μικρή συμβολή μας σε έναν ανώτερο σκοπό».

Η αποστολή Solar Orbiter αποτελεί μια από τις αποστολές-ναυαρχίδες της ESΑ. Ο δορυφόρος φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις σε μερικά από τα θεμελιώδη ζητήματα του σύμπαντος, την δημιουργία των πλανητών, την δημιουργία ζωής και τους νόμους της Φυσικής που διέπουν τα ουράνια σώματα.

Το κόστους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ και βάρους 1.800 κιλών Solar Orbiter ή εν συντομία SolO, το οποίο κατασκευάστηκε από την Airbus και διαθέτει μια ειδική θερμική ασπίδα προστασίας που αντέχει θερμοκρασίες έως 500 βαθμών Κελσίου, εκτοξέυθηκε με ένα μεγάλο αμερικανικό πύραυλο Atlas V από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Θα φθάσει σε απόσταση περίπου 42 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο, έναντι μόνο 6,1 εκατ. χλμ. που θα φθάσει το Parker Solar Probe.

Όμως, αν και από πιο μακριά, το Solar Orbiter, το οποίο διαθέτει δέκα επιστημονικά όργανα και κάμερες, θα τραβήξει τις πρώτες εικόνες των πόλων του Ήλιου, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ έως τώρα. Μόνο τότε οι επιστήμονες θα έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το μαγνητικό πεδίο του άστρου μας, κάτι που, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει στην πρόγνωση του διαστημικού καιρού.

Οι πόλοι του Ήλιου παρουσιάζουν τεράστιες περιοχές, τις στεμματικές οπές, που είναι λιγότερο θερμές και πυκνές σε σχέση με το περιβάλλον τους. Φορτισμένα σωματίδια διαφεύγουν συνεχώς μέσω αυτών των περιοχών από το εσωτερικό του άστρου και το νέο σκάφος θα μελετήσει το φαινόμενο αυτό.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 10/2/2020}