Με παρεμβάσεις του βουλευτή Σπ. Τσιλιγγίρη… Φως στο τούνελ για τα προβλήματα που δημιούργησε η συνθήκη «RAMSAR» στην παραλιακή ζώνη του Ν. Ξάνθης

Χαραμάδα ελπίδας για την αλλαγή του καταστροφικού για την ανάπτυξη της παραλιακής μας ζώνης καθεστώτος, φαίνεται πως ανοίγει με την παρέμβαση του βουλευτή Ξάνθης Σπύρου Τσιλιγγίρη, ο οποίος από την αρχή της κοινοβουλευτικής του θητείας –όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες- έβαλε ως βασική προτεραιότητά του το γνωστό θέμα της συνθήκης «RAMSAR».

Καθόσον και η καταγωγή του βουλευτή (από το Εράσμιο του Δήμου Τοπείρου) δημιουργεί αυξημένα αντανακλαστικά στον ίδιο, καθόσον καλύτερος γνώστης του προβλήματος και των επιπτώσεων που είχε και έχει διαχρονικά στην τοπική και την γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ο κος Τσιλιγγίρης, ως επιστέγασμα των ενεργειών του και μετά από σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη, κατάθεσε σχετική ερώτηση ώστε να ανακινηθεί σωστά το όλο θέμα στην κατεύθυνση της επικαιροποίησης της υφιστάμενης κατάστασης (RAMSAR) και της τροποποίησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 2008.

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Πιο αναλυτικά στο δελτίο τύπου ο βουλευτής αναφέρει τα εξής:

«Από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου, έθεσα ως βασική προτεραιότητα της κοινοβουλευτικής μου δραστηριότητας, την αλλαγή της παγιωμένης από 1974 κατάστασης στην περιοχή «RAMSAR» (Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδα-Πόρτο Λάγος) που αποτέλεσε και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της παραποτάμιας και παραθαλάσσιας ζώνης του νομού μας.

Από τον περασμένο Αύγουστο σε σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη έθεσα επί τάπητος το όλο θέμα ζητώντας την επικαιροποίηση της υφιστάμενης κατάστασης και την τροποποίηση της ΚΥΑ 44549/ 17.10.2008.

Για τους συγκεκριμένους λόγους κατέθεσα τον περασμένο Ιανουάριο σχετική ερώτηση με αρ. πρωτ. 3589/28-01-2019 στην Βουλή των Ελλήνων.

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ενημερώθηκα αρμοδίως ότι ήδη αναλήφθηκαν οι σχετικές πρωτοβουλίες και δόθηκαν οι εντολές στην υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκπόνηση ΕΠΜ σχεδίων ΠΔ και σχεδίων Διαχείρισης για τις επίμαχες περιοχές.

Όπως αναφέρεται και στην σχετική απάντηση με αρ. πρωτ. 9406/272/04-02-2020, οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, ενώ ακολουθεί και η δημοσίευση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρμόδιο Υπουργό Κ. Χατζηδάκη και τους συνεργάτες μου, μαζί με τους οποίους έδωσα τον αγώνα όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Έναν αγώνα που φαίνεται πως τελικά δικαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 4/3/2020}