Τα μαθηματικά μυαλά της Κομοτηνής

Μυρτώ Φαλαλάκη, Δημήτρης Ηλιόπουλος και Φαίδρα Τσολακίδη στην τελική φάση του διαγωνισμού της ΕΜΕ

Με αφορμή το  πέρας της 35ης Εθνικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας που διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ο «ΠτΘ» μίλησε με τρία νέα «μαθηματικά μυαλά» από την πόλη μας που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την τρίτη και τελευταία φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθηματικών, «Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ».

Ο λόγος για τους τρεις μαθητές Γυμνασίου, Μυρτώ Φαλαλάκη, Δημήτρη Ηλιόπουλο, και Φαίδρα Τσολακίδη, οι οποίοι διακρίθηκαν για την πορεία τους στον διαγωνισμό, καθώς και την αγάπη τους στα μαθηματικά. Οι νέοι έκαναν λόγο για την απόφασή τους να συμμετάσχουν στην Μαθηματική Ολυμπιάδα, την σχέση τους με τα μαθηματικά, αλλά και για τα όσα αποκόμισαν από την εμπειρία αυτή που τους άνοιξε νέους ορίζοντες.

Μυρτώ Φαλαλάκη «Στον διαγωνισμό έδωσα το 100% του εαυτού μου»

Η αγάπη για τα μαθηματικά καλλιεργήθηκε στην Μυρτώ Φαλαλάκη, μαθήτρια Γ’ γυμνασίου, ήδη από την πρώτη τάξη χάρη στην καθηγήτριά της στο σχολείο, όπως επισήμανε και η ίδια.

«Χρόνο με τον χρόνο αγαπούσα ολοένα και περισσότερο τα μαθηματικά, ενώ φέτος γράφθηκα σε φροντιστήριο» είπε, εξηγώντας την απόφασή της να δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό, «σε αυτό οι καθηγητές με παρότρυναν να συμμετάσχω στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα. Αποφάσισα, λοιπόν, να το προσπαθήσω».

Φτάνοντας στην Τρίτη και τελευταία φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθηματικών χρειάσθηκε να δώσει το 100% του εαυτού της. Το επίπεδο όπως έκρινε ήταν «ιδιαίτερα απαιτητικό» και η ύλη «αρκετά διαφορετική από αυτή του σχολείου, κάτι που ήταν αναμενόμενο αφού το στάδιο αυτό έχει σκοπό να ξεχωρίσει τα πολύ ταλαντούχα παιδιά».

Περιγράφοντας τα όσα αποκόμισε από την εμπειρία αυτή, η Μυρτώ εστίασε στην δυνατότητα που της δόθηκε να καταλάβει η ίδια τις αδυναμίες της μέσω της επίλυσης των δυνατών μαθηματικών γρίφων. Στα άμεσα σχέδιά της ανήκει η συμμετοχή στην επόμενη Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «ελπίζοντας να τα πάει ακόμη καλύτερα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Αν και σκοπεύει να ακολουθήσει τη θετική κατεύθυνση για να ασχοληθεί με την άλλη μεγάλη της αγάπη, τη Βιολογία, τόνισε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει την τριβή της με τα μαθηματικά.

Δημήτρης Ηλιόπουλος «Δεν χρειάσθηκε να παραμελήσω καμία από τις δραστηριότητές μου προκειμένου να συμμετάσχω στον διαγωνισμό»

Την ίδια αγάπη για τα μαθηματικά φαίνεται να μοιράζεται και ο μαθητής της Γ’ Γυμνασίου, Δημήτρης Ηλιόπουλος, ο οποίος έχει καταφέρει ξανά στο παρελθόν να ξεχωρίσει με τη συμμετοχή του σε προηγούμενους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Τα θέματα ήταν διαβαθμισμένα σε επίπεδα δυσκολίας, έκρινε αναφερόμενος στην τελευταία φάση της Μαθηματικής Ολυμπιάδας « ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», αν και όσοι μαθητές συμμετείχαν τα θεώρησαν «αρκετά δύσκολα σε γενικές γραμμές».

Ο Δημήτρης έκρινε πως η εμπειρία του τόσο από τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό όσο και από την επίσκεψή του στην Αθήνα κατά το τρίτο και τελικό στάδιο του προσέφερε πολλά, ενώ ο ίδιος έκανε φανερό πως δεν χρειάσθηκε να παραμελήσει καμία από τις υπόλοιπες δραστηριότητές του, ούτε να θυσιάσει τον προσωπικό του ελεύθερο χρόνο.

Σε αυτό συνέβαλλαν τα μαθήματα που προσέφερε εντελών δωρεάν η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, προκειμένου να προετοιμαστούν σωστά όσοι μαθητές συμμετείχαν στην 35η Μαθηματική Ολυμπιάδα. Γι’ αυτό ο νεαρός μαθητής ευχαρίσθησε ιδιαίτερα τον κ. Νίκο Νικολαΐδη, πρόεδρο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας από το Παράρτημα Ροδόπης και τον κ. Θεοδωρή Καρκατσέλη, καθηγητή μαθηματικών μιας και «προσέφεραν αφιλοκερδώς μαθήματα σε όσα παιδιά συμμετείχαν στον διαγωνισμό, βοηθώντας  έτσι να αναδειχθούν οι μαθητές με ιδιαίτερη έφεση στα μαθηματικά, καθώς και να διαφημισθεί η πόλη μας».

Φαίδρα Τσολακίδη «Ο διαγωνισμός με έκανε να σκεφτώ πέρα από τα όρια των τυποποιημένων ασκήσεων»

Στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα συμμετείχε για άλλη μία χρονιά και η μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου, Φαίδρα Τσολακίδη, έχοντας λάβει μέρος και στον περσυνό διαγωνισμό, στον οποίο, μάλιστα, κατέλαβε την πρώτη θέση στον Νομό Ροδόπης.

Αναφερόμενη στη σχέση της με τα μαθηματικά, είπε ειδικότερα «συμμετέχω σε διαγωνισμούς της ΕΜΕ ήδη από το δημοτικό! Γενικά τα αγαπώ πολύ, ενώ το να λύνω προβλήματα είναι για εμένα διασκέδαση. Η συμμετοχή μου στο τρίτο και τελικό στάδιο ‘’Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ’’ ήταν σίγουρα μία πρόκληση».

Από την εμπειρία αυτή αποκόμισε πολλά, με πρώτο και κυριότερο το πλεονέκτημα που της έδωσε να γνωρίσει τις αδυναμίες της για να μπορέσει να τις ξεπεράσει. «Χρειάσθηκε απλώς να αφιερώσω μερικές επιπλέον ώρες για να εμβαθύνω πέρα από την σχολική ύλη», είπε, εξηγώντας πως το να συνδυάσει την προετοιμασία της με τις υπόλοιπες δραστηριότητές της δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη δυσκολία. Στην προσπάθεια αυτή εξάλλου είχε την αμέριστη βοήθεια του καθηγητή της και προέδρου της ΕΜΕ για το Τμήμα Ροδόπης, κ. Νίκου Νικολαΐδη, καθώς και της οικογένειάς της.

Η ενασχόληση της με την μεγάλη της αγάπη φυσικά δεν σταματά εδώ, μιας και η νεαρή μαθήτρια εκτιμά πως «στο μέλλον θέλω να ακολουθήσω μία σχολή που να σχετίζεται με τα μαθηματικά. Η τριβή με αυτά μου προσφέρει πολλά στην καθημερινή μου ζωή, ενώ η συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθηματικών με έκανε να σκεφτώ πέρα από τα όρια των τυποποιημένων ασκήσεων που προσφέρονται στην σχολική ύλη».

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, της Χαράς Καϊμάκη. 16/3/2018}