Ξάνθη: Εθελοντές κατασκευάζουν μάσκες για το Νοσοκομείο με 3D εκτυπωτές !

Η ιδέα ενός ιδιώτη γιατρού από την Ξάνθη και η τεχνογνωσία ενός φίλου του αυτοδίδακτου επαγγελματία πάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ήταν το έναυσμα για τη σύσταση μιας εθελοντικής ομάδας επτά ανθρώπων, με σκοπό να βοηθήσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου της πόλης τους μπροστά στον καθημερινό αγώνα που δίνουν και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν κάτι περισσότερο από αποδοτικό, ήταν ελπιδοφόρο και αισιόδοξο καθώς οδήγησε στο να κατασκευάζουν πλαστικές προστατευτικές μάσκες τυπωμένες εξ ολοκλήρου σε 3D εκτυπωτές. 

Με τη βοήθεια της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, με πολύ εθελοντική δουλειά, με τη δική τους αγορά των απαραίτητων υλικών, οι επτά Ξανθιώτες κατασκεύασαν μέχρι σήμερα τριάντα προστατευτικές μάσκες και τις διέθεσαν μέσω φαρμακείων στο νοσοκομείο της Ξάνθης, ενώ υπολείπονται να κατασκευάσουν άλλες εκατό για να τις διαθέσουν κι αυτές στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Ο γιατρός καρδιολόγος Κομνηνός Γκάμπρας και ο φίλος του Ανέστης Παπαχρήστου μίλησαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για την πρωτοβουλία που πήραν αλλά και την εμπειρία της εθελοντικής προσφοράς σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνούν όλοι κυρίως όμως όσοι εργάζονται σε υγειονομικές δομές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο κ. Γκάμπρας, ήταν ο εμπνευστής της ιδέας και μετά από επικοινωνία με συναδέλφους του γιατρούς στο νοσοκομείο της Ξάνθης για το αν θα βοηθούσε η κατασκευή τέτοιου είδους μασκών, έγινε ο συντονιστής της ομάδας που τις κατασκευάζει. Ουσιαστικά, ήταν αυτός που αναζήτησε όσους διαθέτουν 3D εκτυπωτές και θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια.

«Αρχικά βρέθηκε ένα εγκεκριμένο σχέδιο για το συγκεκριμένο τύπο μάσκας», σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «που ήταν αναρτημένο σε κάποιο υγειονομικό site της Τσεχίας. Όταν το σχέδιο αυτό έλαβε και τη σχετική έγκριση του ελληνικού υπουργείου Υγείας ξεκινήσαμε την παραγωγή των μασκών».

Ο Ξανθιώτης γιατρός επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες μάσκες για να είναι απόλυτα ασφαλείς τόσο για το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και για τους ασθενείς απαιτείται να πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, «δεν πρέπει για παράδειγμα να έχουν μικροπόρους που πιθανόν να θέτουν σε κίνδυνο  γιατρούς και ασθενείς». 

Απαιτούνται από δυο έως και  έξι ώρες για την κατασκευή μιας 3D μάσκας ανάλογα τον τύπο του εκτυπωτή, ενώ για την 20 μάσκες χρειάζεται ένα κιλό πλαστικό υλικό. 

Η δουλειά που γίνεται είναι συλλογική», επισημαίνει ο Ανέστης Παπαχρήστου και συμπληρώνει «η κατασκευή της μάσκας μετά την εκτύπωση του πλαστικού μέρους της απαιτεί την τοποθέτηση μιας διάφανης πλαστικής ζελατίνας και στη συνεχεία γίνεται η συγκόλληση όλων των μερών. Τα υλικά είναι δικά μας αν και η διοίκηση του νοσοκομείου είπε ότι θα προσπαθήσει να μας εξασφαλίσει κάποια στο μέτρο των δυνατοτήτων της». 

Ο κ. Παπαχρήστου σημειώνει ακόμα ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχει ένα δίκτυο ομάδων αποτελεούμενο από ανθρώπους που κατασκευάζουν προστατευτικές πλαστικές μάσκες σε 3D εκτυπωτές που έχουν και σελίδα στα κοινωνικά δίκτυα και δέχονται παραγγελίες για δωρεάν προμήθειες. 

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, με δεδομένη την παγκόσμια έλλειψη υγειονομικών προστατευτικών υλικών για την  κάλυψη των αυξημένων αναγκών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πρωτοβουλίες όπως αυτή της ομάδας πολιτών από την Ξάνθη που βασίζεται στην εφαρμογή της τρισδιάστατης εκτύπωσης, αποτελεί ένα ηχηρό παράδειγμα αλληλεγγύης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. 

Ο Ανέστης Παπαχρήστου και ο Κομηνός Γκαμπράς απευθύνουν έκκληση προς όλους όσους διαθέτουν 3D εκτυπωτή και θέλουν να συνδράμουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια να μη διστάσουν να επικοινωνήσουν μαζί τους. 

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, του Βασίλη Λωλίδη, από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 1/4/2020}