Μarie-Paule Masson-Vincourt «Αν θέλουμε να εξυγιάνουμε τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη, χρειάζεται να σπάσουμε τα στερεότυπα που συνδέονται με την άγνοια»

«Δεν πιστεύω στην απόλυτη συνέχεια, αντίθετα γνωρίζω τη δύναμη του ελληνισμού, αυτήν που, μπροστά στον κίνδυνο ρήξης έβρισκε πάντοτε τον τρόπο να ξαναχτίζει τη συνέχεια»

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2017 το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος την Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Paul Valery Monpellier 3 και επί πολλά έτη  διευθύντρια του εκεί Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών κ. Μarie-Paule Masson, το θέμα της ομιλίας της οποίας κατά τη διάρκεια της τελετής ήταν: «Γύρω από τη συνέχεια του ελληνισμού: ανάδυση και ωρίμανση μιας προβληματικής».

Δυο και κάτι μήνες μετά, αναζητώντας μορφές γυναικών που εξακολουθούν να προάγουν τον ανθρώπινο πολιτισμό, καταθέτοντας στο δημόσιο χώρο δυσεύρετα σήμερα στοιχεία ήθους,  όπως η επιστημοσύνη αλλά και η παρρησία και ο γόνιμος προβληματισμός προς τα φαινόμενα του καιρού μας που βαθμιαία περιβάλλονται από βεβαιότητες μεταφυσικού ύφους, η σκέψη  όλων μας στράφηκε στην επίτιμο διδάκτορα του Δ.Π.Θ. και νεοελληνίστρια κ. Μarie-Paule Masson, που λίγους μήνες πριν, θέτοντας το ζήτημα του ευρωπαϊκού σήμερα μισελληνισμού, ανατρέχοντας στην προσωπική της σχέση με τα ελληνικά γράμματα, κατάφερε να φωτίσει με τον καλύτερο τρόπο τα αίτια και τις αφορμές του, φανερώνοντας  πολιτισμικές στρατηγικές που καλό θα ήταν να υιοθετήσουμε, πιστεύοντας όπως και η ίδια, «στη δύναμη του ελληνισμού, αυτήν που, μπροστά στον κίνδυνο ρήξης έβρισκε πάντοτε τον τρόπο να ξαναχτίζει τη συνέχεια.». Επισημαίνοντας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι την κυριαρχία στερεοτύπων και άγνοιας σχετικά με την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό, ανάγοντας λ.χ. την γένεση του συνήθους σήμερα χαρακτηρισμού των ελλήνων ως τεμπέληδων στα χρόνια των σταυροφοριών. Παραδεχόμενη  ότι λαμβάνοντας και σήμερα ως πρότυπο την Ελλάδα, «σίγουρα μπορούμε να δούμε μέσα από τη διαδρομή της πόσες δυσκολίες έχει η συγκρότηση ενός νέου κράτους.».

Διαβάστε εδώ την ομιλία της Μarie-Paule Masson κατ΄ατην αναγόρευσή της ως επίτιμο διδάκτορα του ΔΠΘ.

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, της Τζένης Κατσαρή-Βαφειάδη, 8/3/2018}