Μακρή – Δίκελλα : Το τουριστικό επίνειο της Αλεξανδρούπολης που πρέπει να προστατευτεί από τις φωτιές

Σε μεγάλη ανησυχία έβαλε τους τοπικούς φορείς της Αλεξανδρούπολης η φονική πολλαπλή πυρκαγιά της Αττικής καθώς και στην πρωτεύουσα του Έβρου υπάρχει ένα τουριστικό επίνειο που έχει την ίδια αντιστοιχία με το Μάτι, όπου χάθηκαν τόσες ζωές: Είναι περίκλειστο – δηλαδή έχει μόνο μια είσοδο που ταυτόχρονα είναι και έξοδος, άρα δεν υπαρχει δίοδος διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου.

Ο λόγος για το δίδυμο των οικισμών Μάκρη – Δίκελλα που κάθε χρόνο συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος της τουριστικής κίνησης της πόλης είτε πρόκειται για εσωτερικό τουρισμό (εξοχικές κατοικίες) είτε για τουρίστες που παραθερίζουν στον Έβρο και προτιμούν τη συγκεκριμένη περιοχή λόγω της ποιότητας των ακτών και του φυσικού κάλλους.

Σε σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου αποφασίστηκε η άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών και η διεξαγωγή ασκήσεων κυρίως αναφορικά με την εκκένωση των οικισμών σε περίπτωση μιας φωτιάς αλλά και των κατασκηνώσεων που λειτουργούν εκεί και είναι στο σύνολο πέντε.

Επίσης τονίστηκε η ανάγκη σύνδεσης των Δικέλλων-Μάκρης με την Εγνατία Οδό κάτι που είναι εύκολο να γίνει αφού υπάρχει “προσχέδιο” κόμβου αλλά δεν γίνεται επειδή η εταιρία θεωρεί τον κόμβο περιττό. Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης μάλιστα δήλωσε ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό “θα ζητήσει απόδοση ευθυνών στην Εγνατία Οδός Α.Ε.”.

Στην ίδια σύσκεψη επισημάνθηκαν και επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν στους οικισμούς και δύνανται να δυσχεράνουν το έργο της πυρόσβεσης όπως οι άτυπες χωματερές σε διάφορα σημεία καθώς και η στενότητα του οδικού δικτύου που ενίοτε δεν επιτρέπει καν τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων.