Πράσινο φως για την κατασκευή γέφυρας στον Λίσσο ποταμό

Έργο αξίας 5 εκ. ευρώ που αναμένεται να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα - Μεταξύ των λοιπών έργων και η βελτίωση του κόμβου στο δρόμο Κομοτηνής-Μαρώνειας

Ποσό 7.500.000 ευρώ “πέφτει” σε έργα οδοποιίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, κατόπιν και της σχετικής έγκρισης που δόθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης ένταξης του έργου με τίτλο “βελτίωση οδικής ασφάλειας Π.Ε. Ροδόπης” στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014-2020”, καθώς και η υποβολή πρότασης ένταξης της πράξης “βελτίωση επαρχιακής οδού Πανεπιστημιούπολη – Γρατινή – Αρριανά” στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014-2020”.

Σχετικά εισηγήθηκε, με ενιαία εισήγηση λόγω της συνάφειας του θέματος και του προγράμματος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ενώ εντέλει η υποβολή και των δύο προτάσεων εγκρίθηκε ομόφωνα από το περιφερειακό συμβούλιο.

Αναφορικά με τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας Π.Ε. Ροδόπης, ο κος Τσαλικίδης δήλωσε τα εξής: “Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έγινε η σχετική ιεράρχηση και επιλογή των κατάλληλων παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο της περιφερειακής ενότητας, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα μεσομακροπρόθεσμων επεμβάσεων σχετικά με την ασφάλεια του οδικού δικτύου αλλά και την ασφάλεια μετακίνησης των πολιτών στο οδικό δίκτυο”. Οι εργασίες αφορούν ασφαλτικές εργασίες, σήμανση, ασφάλιση, διαγράμμιση και κοστολογούνται στα 2,5 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Νίκο Τσαλικίδη “μέλημά μας είναι η ασφάλεια των πολιτών και η δημιουργία ελκυστικών συνθηκών για την προσέλκυση επισκεπτών, σε αυτή την κατεύθυνση βοηθάει σημαντικά η ένταξη αυτών των έργων”.

Αναφορικά με τη βελτίωση της επαρχιακής οδού Πανεπιστημιούπολη – Γρατινή – Αρριανά, στην οποία έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες αρκετά έργα, με κύριο αυτό της κατασκευής δύο ιρλανδικών διαβάσεων σύγχρονου τύπου (σε Δοκό και Κάλχα) οι οποίες δεν γέμισαν νερό στις κακοκαιρίες αποδεικνύοντας ότι το έργο ήταν καλό, οι παρεμβάσεις συνεχίζονται. Αυτή τη φορά “προτείνουμε τη γέφυρα του ποταμού Λίσσου” όπως είπε ο κος Τσαλικίδης προκειμένου “να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο σε όλο το μήκος ανατολικά καθώς αυτό είναι ένα έργο προς την σωστή κατεύθυνση”. Πιο συγκεκριμένα, αν αυτό το έργο εντέλει υλοποιηθεί, θα δώσει λύση σε μία κατάσταση που χρονίζει και αποτελεί διαχρονικό αίτημα της περιοχής. Πρόκειται για κατασκευή γέφυρας με μήκος 153 μέτρα, η οποία θα εδράζεται επί έξι βάθρων (δύο ακρόβαθρα και τέσσερα μεσόβαθρα), ενώ κοστολογείται περί των 5 εκ. ευρώ.

Θέση επί των έργων πήρε και ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, αναφερόμενος συνολικά στα έργα οδοποιίας που εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια.

“Εγκρίναμε έργο 3 εκ. ευρώ για την βελτίωση του οδικού άξονα Δράμας – Βόλακα. Επίσης, εγκρίνουμε 7,5 εκ. ευρώ για έργα στη Ροδόπη: Τα 5 εκ. αφορούν την γέφυρα στον Λίσσο και 2,5 εκ. αφορούν μικρότερα ενοποιημένα έργα: Βελτίωση κόμβων στο δρόμο Κομοτηνής-Μαρώνειας, βελτίωση της εξόδου από την Εγνατία οδό μέχρι τη διασταύρωση του Ιάσμου, βελτίωση του κόμβου Αιγείρου, κι ένα τμήμα μέσα στον οικισμό των Παγουρίων”.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 28/2/2018}