Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ζητά ανταποδοτικά από τις παραχωρήσεις του λιμανιού

Οφέλη από τις παραχωρησεις χρήσης που θα γίνουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ζητά ο Δήμος. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο τυπου, με αφορμή την έναρξη του σχετικού νομοσχεδίου, που θα ξεκλειδώσει τη δυνατότητα αυτή στον ΤΑΙΠΕΔ, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης υπενθυμίζει ότι είχε καταθέσει το σχετικό αίτημα την περίοδο που το νομοσχέδιο ήταν σε διαβούλευση.

Σημειώνεται πάντως ότι το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένο πλαφόν για τα τέλη που θα καταβάλει ο εκάστοτε παραχωρησιουχος στον Οργανισμό Λιμένος και το αίτημα του Δήμου, αφορά την καταβολή τελών πέρα από αυτά υπερ των Οργανισμών.

Η ανακοίνωση:

Ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Εμπορίου και Παραγωγής και συνεχίζεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου που εκχωρεί το δικαίωμα στο ΤΑΙΠΕΔ στην υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων των 10 περιφερειακών λιμένων, ένα από τα οποία είναι αυτό της Αλεξανδρούπολης, το οποίο μαζί με το λιμάνι της Καβάλας θα είναι τα πρώτα, για τα οποία θα γίνει η διαγωνιστική διαδικασία.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο που έγινε το 2018, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ήταν ο μόνος φορέας που κατέθεσε πρόταση να επιβληθεί τέλος επί του κύκλου εργασιών του παραχωρησιούχου υπέρ των ΟΤΑ που έχουν στο χώρο τους λιμάνια, συμπληρωματικό με αυτό που θα λαμβάνει ο αντίστοιχος Οργανισμός Λιμένα.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου, θα διαπιστωθεί πλέον αν ο διαγωνισμός που θα αφορά τη μίσθωση προβλήτας για containers και μιας περιοχής 400 στρεμμάτων για logistics, θα προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών που δημοσιεύματα στο τύπο προσδιορίζουν ότι είναι Αμερικανοί, Κινέζοι, Ρώσοι και Άραβες.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 19/2/2019}