Να κρατάμε τελικά “μικρό καλάθι” για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης; – Ο Γ.Γ του Υπ.Ναυτίλιας μας απαντά

Τουλάχιστον διαφωτιστικό και κατατοπιστικό από πολλές απόψεις, ήταν το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη από τη Δημοτική Αρχή.

Συνδυασμένες μεταφορές, υποδομές, αστικός σχεδιασμός και ανάπλαση, δημογραφικό, αρχαιολογικές έρευνες, ήταν μόνο μερικά από τα κεντρικά ζητήματα που αναπτύχθηκαν στο Συνέδριο από καθηγητές, θεσμικούς και τεχνοκράτες, όμως για ακόμη μια φορά την παράσταση έκλεψε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης!

Το παρόν στις εργασίες εκ μέρους της Κυβέρνησης έδωσαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, που βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη για την υπογραφή του έργου κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπρίδης.

Φυσικά ο Γενικός δεν θα μπορούσε να μην δεν μας απαντήσει στο ερώτημα «τι γίνεται με το λιμάνι στην Αλεξανδρούπολη», για το οποίο πλέον πολλοί πολίτες αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να…κρατούν «μικρό καλάθι».

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση κατάθεσης του Νομοσχεδίου στη Βουλή που ορίζει το Νομικό Πλαίσιο της αξιοποίησης των 10 Περιφερειακών λιμανιών που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ. (…) Δεν περιμέναμε να ψηφιστεί από τη Βουλή και συμφωνήσαμε με το ΤΑΙΠΕΔ να βγουν αμέσως οι διαγωνισμοί. Προτεραιότητα μας είναι τα λιμάνια της Βορείου Ελλάδας, πρώτα της Αλεξανδρούπολης και μετά της Καβάλας», δήλωσε ο Γενικός ξεκαθαρίζοντας το τοπίο σε ότι αφορά το διαδικαστικό κομμάτι της υπόθεσης.

Στην ερώτηση του πότε θα βγουν «στον αέρα» οι διαγωνισμοί αλλά και που τελικά δίνεται η μεγαλύτερη βαρύτητα στην Αλεξανδρούπολη, ο Χρ.Λαμπρίδης επισήμανε πως «χρονικά θα έπρεπε να έχει βγεί. Αν με ρωτάτε, θα σας πως και τώρα, και τον επόμενο μήνα. (…) το λιμάνι σας διαθέτει μια μεγάλη χερσαία ζώνη. Στοχεύουμε αρχικά στο εμπορικό κομμάτι, στις εμπορικές μεταφορές και logistics, όμως δεν τρέχουμε εμείς τη διαδικασία. Πιέζουμε το ΤΑΙΠΕΔ όπως πιέζουν κι εμάς οι τοπικές κοινωνίες, και πολύ καλά κάνουν», σημείωσε ο Γενικός.

Το συνέδριο αποτέλεσε την αρχή της διαβούλευσης μεταξύ θεσμικών και της τοπικής κοινωνίας, μιας διαβούλευσης την οποία η Δημοτική Αρχή στοχεύει να «μεταφράσει» σε παρεμβάσεις και να ενσωματώσει στο σχεδιασμό για την «Αλεξανδρούπολη του Αύριο».

Δείτε όλα όσα είπε ο Γενικός για το Λιμάνι:

[Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr, 20/1/2019]