Β. Λαμπάκης: Ο Πάνος Σκουρλέτης διαπράττει πολιτική αλητεία

Με σκληρές εκφράσεις εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη εκφράστηκε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ενημερώνοντας το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την αρνητική στάση της ΚΕΔΕ στο προωθούμενο νομοσχέδιο υπό την ονομασία «Κλεισθένης 1», που κομίζει αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αιχμή του δόρατος την αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε απλή αναλογική.

Ο κος Λαμπάκης λοιπόν εξέφρασε την άποψη ότι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης διαπράττει «πολιτική αλητεία»  καθώς δεν έχει λάβει υπόψη του καθόλου τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις των δημάρχων, έτσι όπως εκφράζονται μέσω της ΚΕΔΕ στην κατάρτιση του ν/σ του «Κλεισθένη 1» και μάλιστα παρά το γεγονός ότι οι επαφές των δύο πλευρών διαρκούν περίπου 1.5 χρονο (δηλαδή από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του ο κος Σκουρλέτης).

Γιατί αντιδρά η ΚΕΔΕ στον «Κλεισθένη 1»

Σύμφωνα πάντα με όσα είπε ο κος Λαμπάκης -και έχουν γίνει γνωστά ούτως ή άλλως- η ΚΕΔΕ στέκεται αναφανδόν αντίθετα στον «Κλεισθένη 1» καθώς αυτός δεν συνιστά «διοικητική μεταρρύθμιση των Δήμων» και δη με τον τρόπο που επιθυμούν οι δήμοι, παρά μόνο θέτει εν κινδύνω την δυνατότητα άσκησης εξουσίας των δημάρχων που θα εκλεγούν μετά την  εφαρμογή του, ειδικά δε επειδή κομίζει την απλή αναλογική. Ο κος Λαμπάκης είπε χαρακτηριστικά ότι στον δήμο Αλεξανδρούπολης αν ο επικρατέστερος συνδυασμός της πρώτης Κυριακής των εκλογών καταφερει να συγκεντρώσει ποσοστό 40%, τότε εν τέλει θα έχει 16 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο που σε καμία περίπτωση δεν του εξασφαλίζουν ασφαλή πλειοψηφία καθώς το σύνολο της αντιπολίτευσης θα είναι 25 έδρες, που δυνητικά θα μπορούν να «φρενάρουν» την ψήφιση προτάσεων της δημοτικής αρχής.

Για τον κο Λαμπάκη η απλή αναλογική θα φέρει «αν όχι ακυβερνησία, τουλάχιστον δυσλειτουργία στους δήμους», όμως άλλοι σύμβουλοι εκφράστηκαν με βαρύτερους χαρακτηρισμούς λέγοντας ότι η απλή αναλογική «είναι ο τάφος της αυτοδιοίκησης» και άλλα τινά.

Πάντως, η ΚΕΔΕ δεν αντιδρά στον «Κλεισθένη 1» μόνο για την απλή αναλογική, είπε ο κος Λαμπάκης και ανέφερε κι άλλα σημεία που κάνουν τους δημάρχους να αντιδρούν σε αυτό το σχέδιο νόμου. Ένα από αυτά, η αύξηση της ποσόστωση των γυναικών που με τον νέο νόμο από το 33% ανεβαίνει στο 40% και μάλιστα επί του συνόλου του ψηφοδελτίου και όχι επί των εδρών. Αυτό σημαίνει πρακτικά, για τα δεδομένα του δήμου Αλεξανδρούπολης ότι ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του 18 γυναίκες που θα πλαισιώνουν το συνδυασμό του, που θα πρέπει να απαρτίζεται τουλάχιστον από 45 άτομα συνολικά. Βασικό επιχείρημα των δημάρχων που αντιδρούν είναι ότι «οι γυναίκες δεν ρωτήθηκαν αν θέλουν να αυξηθεί η ποσόστωση» και σχεδόν πάγια η πεποίθησή τους, ότι η τόσο μεγάλη ποσόστωση είναι μη εφικτή.

Έτερο «μελανό» σημείο του «Κλεισθένη 1» κατά τους δημάρχους πάντα, η δυνατότητα συγκρότησης τοπικών συμβουλίων σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων, οι οποίοι μάλιστα δύνανται και να μην είναι συνδεδεμένοι με την δημοτική αρχή, αλλά και με καμία άλλη παράταξη του δημοτικού συμβουλίου στο οποίο ανήκουν διοικητικά οι οικισμοί. Το συγκεκριμένο κρίνεται εκτός από ανεπιθύμητο, και ως «αντισυνταγματικό» καθώς δημιουργεί έναν τρίτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, λέει η ΚΕΔΕ και μετέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης, ο Βαγγέλης Λαμπάκης.

Το παζλ της αντίδρασης των δημάρχων συμπληρωνει -και ολοκληρώνει- το γεγονός ότι ο «Κλεισθένης 1» θα έχει και συνέχεια, καθώς με δεδομένες τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον επανεκλεγεί στις Εθνικές Εκλογές, θα προωθήσει την Συνταγματική Αναθεώρηση και μετα την ολοκληρωσή της, θα φέρει τον «Κλεισθένη 2», ο οποίος θα συμπληρώνει τον υπάρχοντα.

Εν κατακλείδι, αυτό για το οποίο κλήθηκαν να ψηφίσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αλεξανδρούπολης ήταν η θέση της ΚΕΔΕ που λέει ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί άμεσα, να συσταθεί επιτροπή διαλόγου στην οποία να συμμετέχουν και οι ΟΤΑ και ο «Κλεισθένης» να μην έρθει σε δύο μέρη, αλλά σε ένα ενιαίο όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης όμως, δεν είχαν όλοι οι συμμετέχοντες την ίδια άποψη ή μάλλον συνέβη κάτι μάλλον οξύμωρο. Ενώ ολες οι παρατάξεις συμφώνησαν ότι πρέπει το νομοσχέδιο να αποσυρθεί στην ψηφοφορία καταγράφηκε ένα «Ναι» από την παράταξη ‘Πόλη και Πολίτες’ του Απόστολου Φωτιάδη και τρία «Λευκά» από τις παρατάξεις ‘Λαϊκή Συσπείρωση’ του Σάββα Δευτεραίου, ‘ΑΝΑΣΑ για την Αλεξανδρούπολη’ του Παύλου Μιχαηλίδη και ‘Αλλάζουμε Τώρα’ του Νίκου Τζανίδη. Φυσικά η παράταξη της πλειοψηφίας ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος, ενώ η παράταξη ‘ΝΕΟΙ Άνθρωποι’ απουσίαζε.

Ο Απόστολος Φωτιάδης συντάχθηκε με την άποψη ότι ο «Κλεισθένης» υποβαθμίζει την τοπική αυτοδιοίκηση και βάλει κατά του τρόπου λειτουργίας της γι’ αυτό και συντάχθηκε με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ. Ο Σάββας Δευτέραιος δήλωσε υπέρ της απλής αναλογικής, όμως τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου διότι συνεχίζει να υπηρετεί την εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης στα μνημόνια και τις αντιλαϊκές πολιτικές, ενώ ο Παύλος Μιχαηλίδης που επίσης ψήφισε «λευκό», σημείωσε ότι το νομοσχέδιο πρέπει μεν να αποσυρθεί, αλλά δεν πρέπει να αφορίζεται και δήλωσε υπέρ της απλής αναλογικής ωστόσο όχι ακριβώς με τον τρόπο που παρουσιάζεται στον «Κλεισθένη 1». Υπέρ της απλής αναλογικής τάχθηκε και ο Νίκος Τζανίδης υπό το πρίσμα ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο «ότι δεν θα επιτευχθούν συναινέσεις στα μετά του Κλεισθένη δημοτικά συμβούλια», όμως ο κύριος λόγος της αντίδρασης του στο νομοσχέδιο είναι ότι δεν εξασφαλίζει την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, που είναι το βασικό ζητούμενο των αυτοδιοικητικών.

Δείτε εδώ το ΨΗΦΙΣΜΑ_ΚΕΔΕ

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 10/5/2018}