Οι Μορφές του Κυβερνοεγκλήματος βρίσκονται καθημερινά εμπρός μας

Οι Ηλεκτρονικά αναλφάβητοι Έλληνες, εύκολα «θύματα» των κυβερνοεγκληματιών που κερδίζουν περισσότερα από 3 δις δολάρια τον χρόνο - Όσα ειπώθηκαν στην εκδήλωση της ELSA KOMOTINI με θέμα τις Μορφές του Κυβερνοεγκλήματος

Αναμφίβολα μεγάλος ήταν ο αριθμός προσέλευσης  των φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην εκδήλωση που διεξήχθη στο αμφιθέατρο τελετών την Νέας Νομικής Σχολής Κομοτηνής ,την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, με θέμα τις Μορφές του Κυβερνοεγκλήματος και διοργάνωση του σωματείο της ELSA KOMOTINI.

Σε εκτενή και ταυτόχρονα κατατοπιστική ανάλυση του επίμαχου επίκαιρου θέματος  προχώρησαν οι ομιλητές κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, Αντιστράτηγος ε.α , Ειδικός Ερευνητής, Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων και πρώην Διευθυντής –  Επικεφαλής στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος , κ. Φωτεινή Δημοπούλου,  Δικηγόρος LLM  Αστικού και Ποινικού Δικαίου και Υποψήφια Διδάκτωρ στο Ποινικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής ΕΚΠΑ, κ. Μαρίσα Βουλγαράκη , Ψυχολόγος-Εγκληματολόγος, και ο κ. Κυριάκος Παπανικολάου Λέκτορας Δημοσίου Δικαίου Δ.Π.Θ ο οποίος ανέλυσε τα Συνταγματικά Δικαιώματα και την Προστασία από το Κυβερνοέγκλημα.

Τρία δις δολάρια το χρόνο η «λεία» των κυβερνοεγκληματιών

Όπως έγινε κατανοητό και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ως Ηλεκτρονικό Έγκλημα ορίζεται το έγκλημα που διαπράττεται μέσω Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και διακρίνεται σε “Cyber Crime” όταν πρόκειται για τέλεση εγκλήματος με τη χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Διαδικτύου (Internet) ταυτόχρονα  και σε “Computer Crime” που αφορά επίσης  τη τέλεση εγκλήματος αυτή τη φορά όμως με μόνη τη χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Κάθε έγκλημα που ανήκει σε μία από τις προαναφερθείσες κατηγορίες μπορεί να τελεστεί από οποιονδήποτε, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, όπως επισημάνθηκε μαζί με τις επιμέρους μορφές αυτών, όπως η συνήθης μέθοδος  “Mail Hacking”, απάτη που διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η περίπτωση της «Νιγηριανής Απάτης», όπου το θύμα προσεγγίζεται μέσω τηλεφώνου καθώς και το φαινόμενο “Ransomware” με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη μορφή του “Cryptolocker” ,πρόγραμμα που εμφανίζει συνεχώς  στον χρήστη Ηλεκτρονικού Υπολογιστή την ανάγκη να κάνει ενημερώσεις οι οποίες αποβλέπουν εν τέλη στο να επιφέρουν σε αυτόν οικονομική ζημία. Η κλοπή διαδικτυακής ταυτότητας (identity theft) που συχνά οδηγεί στην παιδική πορνογραφία, συνδρομητικές υπηρεσίες τηλεόρασης, διακίνηση κινηματογραφικών ταινιών, υποτίτλων και τραγουδιών χωρίς την άδεια του δημιουργού, διανομή ψηφιακών σκαναρισμένων βιβλίων  χωρίς την απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων στον δημιουργό, καθώς επίσης και η πώληση απομιμητικών προϊόντων ανήκουν επίσης στις επιμέρους μορφές ηλεκτρονικών εγκλημάτων, όπου στο σύνολό τους, σύμφωνα με έρευνες εκτιμάται ότι αποφέρουν στους εγκληματίες  περίπου τρία δις δολάρια τον χρόνο.

«Η γνώση είναι το μοναδικό όπλο»

Η Ελλάδα αν κι βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες του Gaming στην Ευρώπη δεν κατατάσσεται τυχαία στην εικοστή έκτη θέση της λίστας των συνολικά εικοσιεπτά  περισσότερο ηλεκτρονικά αναλφάβητων χωρών, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθημερινά από το αυξημένο ποσοστό των θυμάτων του Διαδικτύου. «Όπως εάν δώσεις σε  κάποιον που δεν έχει δίπλωμα να οδηγήσει μια Ferrari , θα σκοτωθεί, αντίστοιχα στο χώρο του Διαδικτύου χωρίς να είσαι εξοπλισμένος με τα κατάλληλα εφόδια και την απαραίτητη γνώση των μηχανισμών του κινδυνεύεις»  τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης στις δηλώσεις του στον «ΠτΘ».

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στην Ίδρυση του Ινστιτούτου CSII (Cyber Security International Institute) το οποίο πήρε σάρκα κι οστά μόλις πριν από τέσσερις μήνες. Σκοπός αυτού του νέου φορέα αποτελεί η εξειδίκευση-κατάρτιση τόσο των νέων ανθρώπων στο χώρο του Διαδικτύου,  ώστε να πλοηγούνται σε  αυτόν με ασφάλεια, όσο και των επαγγελματιών-επιχειρηματιών με τη βοήθεια προγραμμάτων “boost your business” που προβάλλουν τρόπους προώθησης – διαφήμισης κι  ενίσχυσης των εκάστοτε  επιχειρήσεων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα του, την ηλεκτρονική πλατφόρμα Cyber Kid την οποία ίδρυσε προσωπικά την εποχή που υπηρετούσε ως Διοικητής στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Όπως εξήγησε πρόκειται  για μία ψηφιακή  «αλάνα» , ένα χώρο όπου τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους διαδικτυακά παιχνίδια με ασφάλεια, μακριά από επιτήδειους παιδόφιλους, αφού η όποια επικοινωνία μαζί τους μέσω chat καθίσταται αδύνατη.

Ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρθηκε και στους επόμενους στόχους του ιδίου και των συνεργατών του, που, όπως εξήγησε, δεν είναι άλλος από την δημιουργία ενός διαδικτυακού εργαστηρίου το οποίο θα μαθαίνει στα παιδία όλης της χώρας να γράφουν  κώδικα Python και ρομποτική, ενώ παράλληλα θα εκπαιδεύει τους γονείς άρτια ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με τα παιδιά τους και να εξερευνούν από κοινού με ασφάλεια το Διαδίκτυο. Πρόκειται στην ουσία για ένα «πρωτοπόρο-καινοτόμο εργαστήρι του γονέα»  όπως αποκάλυψε γεμάτος διάθεση για νέα βήματα εξέλιξης στο χώρο.

Ο κ. Σφακιανάκης έκανε γνωστό πως  σε περίπτωση πού κάποιος έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος η διαδικασία που μπορεί να εκκινήσει είναι πλέον απλή ,αφού δύναται να καταγγείλει ο ίδιος άμεσα το περιστατικό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Cyber Alert 11188 την οποία  δημιούργησε ο κ. Σφακιανάκης με την ομάδα του πριν αποχωρήσει ακόμα  από τον τομέα της Δίωξης.

Κλείνοντας ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε και στα θετικά στοιχεία της χρήσης του Διαδικτύου και των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, σε περιπτώσεις ορθής χρήσης του τόσο σε προσωπικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον ίδιο οι χρήστες του διαδικτύου έχουν το πλεονέκτημα  να αναζητήσουν φθηνότερες αγορές με μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων, από το σπίτι κάνοντας απλά ένα  «κλικ», ενώ στο κομμάτι του επιχειρείν, προβλέπεται παγκόσμια εμβέλεια των αγορών κάτι το οποίο ανταποκρίνεται σε έναν οικονομικότερο κι ευκολότερο τρόπο  διαφήμισης της  επιχείρησης.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.paratiritis-news.gr, της Ελένης Γκαραμέτση, 5/11/2017}