Κραυγή αγωνίας –«κύκνειο άσμα» από το Επιμελητήριο Ξάνθης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Με τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει μέλλον , αλλά… ούτε παρόν για την Ξάνθη

Κραυγή αγωνίας μετά την μεγάλη καθυστέρηση για τα αργά αντανακλαστικά της κυβέρνησης στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του Ν. Ξάνθης λόγω της παρατεταμένης «κορωναϊκής» εποχής, εκφράζει το Επιμελητήριο Ξάνθης με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κοινοποίηση στους συναρμόδιους υπουργούς.

Στην επιστολή επισημαίνονται οι δεσμεύσεις που έλαβαν οι Ξανθιώτικοι φορείς, τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και από τον υπουργό ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίες όμως δεν υλοποιήθηκαν τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ- «ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ» ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ 

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως ήδη έχουμε ενημερώσει Εσάς και τους αρμόδιους κατ’ επανάληψη, ο Νομός Ξάνθης πλήρωσε και πληρώνει ακριβά, όσο κανείς άλλος, την πανδημία του κορωνοϊού ενώ στοχοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό, με αποτέλεσμα η επιβίωσή των καταστημάτων και των επιχειρήσεων του Νομού μας – δεν μιλάμε βέβαια για ανάπτυξη – να αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγάλο «στοίχημα» για το παρόν και το μέλλον της ακριτικής περιοχή μας.

Όπως γνωρίζετε μάλιστα στις 22 Ιουνίου 2020 παρουσία και του Μητροπολίτης μας αλλά και όλων των Φορέων του Νομού, ζητήσαμε ένα κατεπείγον ραντεβού μαζί σας, προκειμένου να σας εκφράσουμε αυτή μας την αγωνία, γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησίας σας για την Ακριτική Θράκη μας.

Μάλιστα μας εμψύχωσε και μας χαροποίησε ιδιαίτερα αυτό που μας είπε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων. Ότι κατά την συνάντησή σας με τους Μητροπολίτες της Θράκης, του είπατε ότι «δεν θ’ αφήσουμε μόνη τη Ξάνθη…..» (26/6/2020).

Με αγωνία περιμέναμε να σας συναντήσουμε στην σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό, λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων που προέκυψαν στη Λέσβο καθώς και των τεράστιων εθνικών θεμάτων που ομολογουμένως, ως ακρίτες το αντιλαμβανόμαστε περισσότερο από κάθε άλλο πολίτη, ότι τα διαχειρίζεστε με απόλυτη επιτυχία και σας ευχαριστούμε θερμά για αυτό.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

μετά τις εξαγγελίες σας στη ΔΕΘ, αισθανόμαστε δυστυχώς μόνοι, αφού ακόμη και τα πιο επείγοντα και σοβαρά αιτήματα ψυχής που σας καταθέσαμε και θέσαμε υπόψη και του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, τίποτα δεν υλοποιήθηκε και δεν ανακοινώθηκε μεταξύ των οποίων:

  1. 120 δόσεις για τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις όλων των επαγγελματιών και επιχειρήσεων του Νομού Ξάνθης που επλήγη περισσότερο από όλους, τουλάχιστον μέχρι τις 31/12/2020.
  2. Σας παρακαλούμε θερμά, να παρέμβετε ώστε να υπογραφεί άμεσα η ΚΥΑ για την επιδότηση εργασίας 12% καθώς εκκρεμεί εδώ και 2 μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας.
  3. Ζητούμε την κατάργηση για το οικονομικό έτος 2020 από τους εξής φόρους: ΕΝΦΙΑ, Τέλος Επιτηδεύματος, Προκαταβολή Φόρου.
  4. Παράταση του μέτρου προστασίας της Α’ Κατοικίας για τα επόμενα δύο (2) έτη
  5. Άμεση παρέμβαση στις εταιρείες ηλεκτροδότησης είτε δημοσίου αλλά κυρίως ιδιωτικού τομέα για την αποφυγή διακοπών ρεύματος (δεδομένου ότι υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν διότι αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και το ηλεκτρικό ρεύμα, παρόλο που έκαναν και ρυθμίσεις).
  6. Ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας με χρηματοδοτικά εργαλεία και μικροπιστώσεις (δεν έχουν δοθεί δάνεια).
  7. Μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών (ΕΦΚΑ μισθωτών, ΕΦΚΑ μη μισθωτών) προς το Κράτος, του συνόλου των επιχειρήσεων για το χρονικό διάστημα, τουλάχιστον έως 31/12/2020.
  8. Μη καταβολή υποχρεώσεων προς την ΑΑΔΕ και παράλληλα η μη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης μέχρι 31/12/2020.
  9. Να δοθεί ένα εφάξαπ οικονομικό βοήθημα σε όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ιδιαίτερα στο νομό μας, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε άμεσες ανάγκες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Ξάνθη έχει συντριβεί οικονομικά. Πέντε (5) μήνες βρισκόταν σε διαρκή καραντίνα λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων COVID-19 στο νομό μας καθώς και δύο (2) μήνες είμαστε υποχρεωμένοι, παρόλο που έχει κοπάσει το επιδημιολογικό φορτίο, να «πληρώνουμε» για τις άλλες περιοχές όπου υπάρχει μέχρι σήμερα έξαρση. Υπάρχουν επιχειρήσεις που για επτά (7) μήνες δεν έχουν ανοίξει καθόλου, όπως οι αίθουσες δεξιώσεων και τα ξενοδοχεία. Ματαιώθηκαν οι εκδηλώσεις: Καρναβάλι Ξάνθης, Χατζιδάκειο, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης. Οι προγραμματισμένες γαμήλιες εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί σε ποσοστό 80% ενώ το 20% μετατέθηκαν για τον επόμενο χρόνο, με συνέπεια η οικονομική κατάσταση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων να είναι τραγική και να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε το πάγιο ηλεκτρικό ρεύμα. Άλλωστε το αποκλειστικό εισόδημα αυτών των επιχειρήσεων ήταν οι κοινωνικές εκδηλώσεις.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε σας εναποθέτουμε την ελπίδα μας, γιατί με τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει όχι μέλλον αλλά ούτε παρόν για το Νομό Ξάνθης.

Με ιδιαίτερη τιμή,

Στυλιανός Μωραΐτης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 16/9/2020}