Παναγία Κοσμοσώτειρα: Η εικόνα που συνοδεύεται από βυζαντινές φορεσιές.

Η Παναγία Κοσμοσώτειρα είναι μία από τις πλέον «αναγνωρίσιμες» αναπαραστάσεις της Παναγίας, που βρίσκεται στον ομώνυμο ναό που εδράζεται στις Φέρες του νομού Έβρου.

Η Παναγία Κοσμοσώτειρα είναι μία από τις πλέον «αναγνωρίσιμες» αναπαραστάσεις της Παναγίας, που βρίσκεται στον ομώνυμο ναό που εδράζεται στις Φέρες του νομού Έβρου. Ο ναός της Παναγίας Κοσμοσώτειρας είναι το καθολικό της ομώνυμης Βυζαντινής Μονής που έκτισε το 1152 ο Ισαάκιος Κομνηνός στον τότε «Βηρό» και έχει φτάσει σχεδόν ανέπαφος έως τις μέρες μας. Ο ναός πλέον αποτελεί το θρησκευτικό σημείο αναφοράς των απανταχού Θρακών και λειτουργεί αδιάκοπα από το 1940. Τότε ήταν που ξεκίνησαν και κάποιες εργασίες αναστήλωσης καθώς οι αγιογραφίες στους τοίχους του είχαν καλυφθεί επί Τουρκοκρατίας, όταν και λειτουργούσε ως τζαμί.

Η εικόνα της Παναγίας Κοσμοσώτειρας κάθε χρόνο εκτίθεται σε προσκύνημα την παραμονή και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, αλλά τα τελευταία χρόνια αποστέλλεται και σε διάφορες ενορίες ανά την Ελλάδα – κυρίως σε μέρη όπου ζουν Θράκες.

Από φέτος και έπειτα, η εικόνα θα συνοδεύεται και από δύο βυζαντινές αυτοκρατορικές φορεσιές, οι οποίες κατασκευάστηκαν στις Φέρες ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό. Για να φοριούνται δηλαδή από κοπέλες που θα συνοδεύουν την εικόνα υπερθεματίζοντας τη βυζαντινή καταγωγή της. Οι στολές ράφτηκαν από μοδίστρα των Φερών και η ιδέα είχε γεννηθεί πέρυσι όταν η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης είχε δανειστεί δύο αντίστοιχες από τη Μητρόπολη του Μιστρά και το εκεί Λύκειο Ελληνίδων, προκειμένου να συνοδεύσουν την εικόνα τον Δεκαπενταύγουστο του 2017.