Κορονοϊός: Στους 86 έφτασαν οι νεκροί – 71 νέα κρούσματα, σύνολο 1.955

Επιπλέον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον σύνολο των θανόντων στην Ελλάδα, στους 86. Επίσης, 71 νέα κρούσματα καταγράφησαν το τελευταίο 24ώρο, ανεβάζοντας το σύνολο των προσβληθέντων σε όλη τη χώρα στους 1.955, με το 57% εξ αυτών να είναι άνδρες. 

Από τους νοσούντες, το 30% είναι ηλικίας 18-39 ετών, το 45% είναι 40-64 ετών, και το 21% 65 και άνω, ενώ κρούσματα κάτω των 17 ετών καταγράφηκαν λιγότερα από 3%. 

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 518 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδια από το εξωτερικό και 734 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Σωτήρης Τσιόδρας, 79 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 69 έτη, εκ των οποίων 16 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 77% έχουν υποκείμενο νόσημα  ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τους θανόντες, 23 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 79 έτη, ενώ το 86% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό τόνισε ότι 16 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Τέλος, πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 33.634 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης ότι η επιτροπή ενέκρινε κριτήρια επιλογής για τα τεστ αντισωμάτων και συζήτησε το θέμα της χρήσης μάσκας. Πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε αναλυτικά και συμφώνησε με το ECDC ότι ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα ενδεχομένως να μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση μάσκας και ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας. 

Όπως τόνισε όμως, συζητήθηκε και η πιθανή αύξηση του κινδύνου μόλυνσης από τη μάσκα, καταλήγοντας ότι στην παρούσα φάση δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση της.

Επίσης, έκανε αναφορά και στη χρήση γαντιών, δεδομένου ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται η ευρεία χρήση τους από το κοινό, τονίζοντας ότι οι ενδείξεις πως τα γάντια προσφέρουν προστασία είναι λίγες. Όπως εξήγησε, παρότι η πρόθεση είναι καλή, η χρήση τους είναι μάταιη. Κι αυτό γιατί η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια οδηγεί σε εφησυχασμό, ωστόσο ο ιός μπορεί να μολύνει τα γάντια και στη συνέχεια εμάς, όπως τόνισε, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι αγγίζουμε το πρόσωπά μας από 3 έως 23 φορές την ώρα. 

Σημείωσε, επίσης ότι όταν βγάζουμε τα γάντια μπορεί επίσης να μολυνθούμε, οπότε επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να πλένουμε τα χέρια μας, επισημαίνοντας ότι το πλύσιμο είναι αναγκαίο και μετά την αφαίρεση των γαντιών. Επιπλέον, τόνισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συστήνει τη χρήση γαντιών.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κ. Τσιόδρας ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.538.000 κρούσματα σε όλο τον πλανήτη, ενώ 89.975 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι περισσότεροι από 340.000 άνθρωποι που είχαν νοσήσει, έχουν αναρρώσει.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.capital.gr/, 9/4/2020}