Μετά από μισό αιώνα, η Κομοτηνή «αλλάζει» υδραγωγείο

Ευελπιστούν να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το καλοκαίρι

«Έχει ολοκληρωθεί κατά 95% περίπου. Μένουν κάποιες συνδέσεις με τη ΔΕΗ, η οποία πρέπει να αυξήσει την τάση. Το υδραγωγείο θα λειτουργήσει δοκιμαστικά από τον Φεβρουάριο και μετά για τρεις μήνες. Αν όλα πάνε καλά ελπίζουμε μέχρι το καλοκαίρι να είναι σε πλήρη λειτουργία».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Νότη Χαραλαμπίδη και αφορούν την πορεία κατασκευής του νέου υδραγωγείου της Κομοτηνής. Πρόκειται για μία δομή που θα αντικαταστήσει -μετά από δοκιμαστική περίοδο- το υφιστάμενο πεπαλαιωμένο υδραγωγείο, το οποίο λειτουργεί από το 1960, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης και νυν αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Δημήτρη Καρασταύρου: «δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που είχαμε πλάνα γι’ αυτό το σημείο. Και πίσω μου βλέπετε να υπάρχει κατασκευασμένο το νέο υπερσύγχρονο υδραγωγείο της πόλης μας, που θα αντικαταστήσει μία υποδομή από το 1960». Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, το νέο υδραγωγείο θα καλύπτει όλες τις ανάγκες που καλύπτει και το σημερινό, αλλά με πιο σύγχρονες μεθόδους, ενώ υπάρχει δυνατότητα κάλυψης περισσότερων κατοίκων καθώς κι επέκτασης.

Την κατασκευή νέου υδραγωγείου είχε αναδείξει ο «Χ» από τις αρχές του 2017 και λίγους μήνες αργότερες «έπεσαν» υπογραφές κι έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις από τον πρώην δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη και τον Δημήτρη Καρασταύρου. Πάντως, τότε οι θετικές εκτιμήσεις έλεγαν ότι στα τέλη του ’19 το νέο υδραγωγείο θα έχει τεθεί σε λειτουργία.

Αξιοποιούν το ΕΣΠΑ

Μέσω ΕΣΠΑ βρήκε χρηματοδότηση η ΔΕΥΑ Κομοτηνής για την κατασκευή του νέου υδραγωγείου. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογιζόμενης αξίας 2 εκ ευρώ, μια νέα υποδομή 36 επί 16 μέτρων.

Τα θετικά γνωρίσματα του έργου σύμφωνα με τη δημοτική αρχή είναι πολλά, μεταξύ των οποίων:

 

  • -σύγχρονη επεξεργασία και, άρα, καλύτερη ποιότητα νερού,
  • -κάλυψη Κομοτηνής και 22 οικισμών,
  • -δυνατότητα επικουρικών έργων με βάση το υδραγωγείο,
  • -καμία επιβάρυνση στην τσέπη των καταναλωτών, καθώς η χρηματοδότηση είναι μέσω ΕΣΠΑ.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 8/1/2020}