Γιατί βρέθηκε στην Κομοτηνή ο Έλληνας επικεφαλής της Frontex

Ανέπτυξε επαφές μεταξύ άλλων με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Ν. Τσαλικίδη και τους αστυνομικούς διευθυντές ΑΜ-Θ Ν. Μενεξίδη και Ροδόπης Μ. Σεβδυνίδη – Στο προσκήνιο οι μεταναστευτικές/ προσφυγικές ροές κατά την συνάντηση

Στην Κομοτηνή βρέθηκε χθες ο επικεφαλής της Frontex στην Ελλάδα, Γρηγόρης Αποστόλου. Η επίσκεψή του αφορούσε πρώτα και κύρια στην συμμετοχή του ως ομιλητή στο Χειμερινό Νομικό Σχολείο που διοργανώνει αυτό το διάστημα η ELSA Κομοτηνής, φιλοξενώντας περισσότερους από 50 φοιτητές, ασκούμενους και νέους νομικούς από όλο το κόσμο. Το Νομικό Σχολείο συνδιοργανώνεται με το Εργαστήριο Μελέτης Διεθνών Σπουδών και  Διεθνών Σχέσεων της Νομικής Σχολής ΔΠΘ. Η δράση βρίσκεται υπό την αιγίδα/υποστήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος), του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, του Δανικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα  Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Το χειμερινό σχολείο πραγματεύεται νομικά ζητήματα γύρω από το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού – προσφυγικού.

Ομιλία για την Frontex

Στα αγγλικά απευθύνθηκε στο ακροατήριο ο Γρηγόρης Αποστόλου επικεφαλής της Frontex στην Ελλάδα, δεδομένου πως το σχολείο δεν παρακολουθούν μόνο Έλληνες. Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) είναι όλως ιδιαιτέρως επίκαιρος τα τελευταία χρόνια με την έξαρση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Ο Frontex βοηθά τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων τους. Επίσης, συμβάλλει στην εναρμόνιση των συνοριακών ελέγχων σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο οργανισμός αυτός διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών όλων των χωρών της ΕΕ, παρέχοντας τεχνική βοήθεια και εμπειρογνωσία.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης μια άνευ προηγουμένου αύξηση του αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων που προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ. Οι χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για τον έλεγχό τους. Ωστόσο, ο FRONTEX μπορεί να παράσχει πρόσθετη τεχνική υποστήριξη σε όσες χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν έντονες μεταναστευτικές πιέσεις. Αυτό το πράττει συντονίζοντας την αποστολή πρόσθετου τεχνικού εξοπλισμού (π.χ. αεροσκάφη και πλεούμενα) καθώς και ειδικά καταρτισμένου προσωπικού. Ο Frontex συντονίζει τις θαλάσσιες επιχειρήσεις (π.χ. στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία) αλλά και επιχειρήσεις στα εξωτερικά χερσαία σύνορα, π.χ. στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία. Είναι επίσης παρών σε πολλά διεθνή αεροδρόμια σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τετ-α-τετ με Ν. Τσαλικίδη και ΕΛΑΣ

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Κομοτηνή, ο Γρ. Αποστόλου πραγματοποίησε και κοινή συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη, τον αστυνομικό διευθυντή ΑΜ-Θ Νίκο Μενεξίδη και τον αστυνομικό διευθυντή Ροδόπης Μιχάλη Σεβδυνίδη, στο γραφείο του πρώτου. “Συζητήσαμε για τις ανάγκες θωράκισης της περιοχής και αναλύσαμε το προσφυγικό πρόβλημα που αποτελεί ένα από τα επίκαιρα προβλήματα της περιοχής μας”, ήταν το σχόλιο που έκανε ο κος Τσαλικίδης στον απόηχο της συνάντησης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, των Διονύση Βοργιά, 12/12/2018}